London Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Veliki broj ljudi okuplja se ispred Hajd parka u Londonu odakle će krenuti marš podrške Palestincima, koji se ove subote poklapa sa obeležavanjem Dana sećanja tokom kojeg je planirano i održavanje kontramintiga.

Demonstranti skandiraju pozivajući na prekid vatre u Gazi, mašu palestinskim zastama, neki su ogrnuti tradicionalnim palestinskim maramama i drže transparente na kojima upoređuju izraelskog premijera sa Hitlerom.

Pripadnici ekstremne desnice najavili su da će „braniti spomenik Senotaf“ na ulazu u Dauning strit. Oni putem društvenih mreža dele poziv da se u što većem broju ukupe na više lokacija u Londonu.

Veliki broj policajaca, 1.850, biće na dužnosti tokom marša, koji je se održava u jeku političke svađe i javnih kritika ministarke unutrašnjih poslova Suele Braverman zbog njenih stavova o protestu.

London Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Braverman je ranije ove nedelje izjavila da je Metropoliten policija pristrasna prema propalestinskim demonstrantima.

Ona je optužila snage reda da su se svojevremeno „veoma strogo“ odnosile prema demonstrantima povodom obaveznog nošenja maski tokom pandemije, ali da ne hapse demonstrante, koji nose maske na propalestinskim demonstracijama.

London Foto:EPA-EFE/Andy Rain

U intervjuu za Tajms ministarka je rekla da policija ne hapsi deminstrante koji pozivaju na džihad, ili pevaju pesme koje jevrejska zajednica smatra pozivom na uništenje Izraela.

Pročitajte još...

Prvi čovek policije saopštio je da će ulaz u ulicu Dauning, kao i okolina američke i izraelske ambasade biti obezbeđeni, a svaki pristup zabranjen. ; Dan sećanja jedan je od najvažnijih državnih praznika u Velikoj Britaniji, odnosno pod tim imenom Britanci obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Centralna komemoracija tradicionalno se održava ispred Senotafa, spomenika u obliku kovčega na pijedestalu na kojem piše samo „Slavnim mrtvima.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar