Ukrajina izbeglice Poljska rat
Izbeglice iz Ukrajine na granici sa Poljskom Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Reporterka N1 Ika Ferrer Gotić nalazi se na poljsko-ukrajinskoj granici gde je razgovarala s izbeglicama iz Ukrajine.

Upoznajte Paulinu, ona ima samo tri godine. Njena starija sestra Milena je upravo postala njena petnaestogodišnja starateljka, a sve što u životu imaju stane u dva-tri ruksaka, prenosi N1.

Pročitajte još:

“Nameravamo da idemo prema Francuskoj”, kaže naša sagovornica.

Paulina i Milena su samo dve od sada već preko dva miliona ukrajinskih izbeglica koje su pobegle od rata u domovini. Desetine hiljada žena s decom dnevno pređe opasnu rutu do Poljske preko graničnog prelaza Medika. Nakon registracije zapute se autobusima do Krakova ili Varšave.

Kasno uveče je stigla još jedna porodica. Lisa nam kaže da su u grupi njena majka, sestra i prijateljica. Lisin je otac ostao u Ukrajini jer je na snazi i dalje “maršalov zakon”, potvrdila je i majka, Natalija, te ne može napustiti Ukrajinu. I bake i dede su ostali u Ukrajini jer ne žele napustiti zemlju.

Na delu i humanost. Dijego je stigao s prijateljima iz Španije kako bi služio paelju za pridošlice, tu i tamo začuju se zvuci i španske gitare. Kaže, kuvaju od zore sve dok i poslednja porodica ne prođe kroz registraciju kasno u noć.

Ukrajina izbeglice Poljska rat
Izbeglice iz Ukrajine na granici sa Poljskom Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Dijego kaže da poslužuju pirinač, tradicionalna španska jela, meso i suhomesnate proizvode, vruću supu, čaj i kafu. Tuga i strah u očima izbeglica, kaže. Ne znaju kuda su krenuli, gladni su i žedni.

Dečija radoznalost, ali i umor kao u novoj životnoj prekretnici Pauline s početka naše priče. Milena kaže da je najteži očaj u ovim trenucima. Nije mogla ni da pretpostavi da će se njen život ovako drastično promeniti.

Poljska i dalje drži otvorene granice iako su svi prihvatni kapaciteti popunjeni do poslednjeg mesta. Lisa je zahvalna. Mladalačka ushićenost. Novi život bez rata. Zahvaljuje Poljskoj na raširenim rukama.

A onda smo i mi raširili svoje ruke dok se rastajemo od ljudi koje prvi put, a i poslednji put vidimo. I u tom kratkom trenutku poznanstva ispričali smo svoje priče.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Prevrnuo se autobus sa ukrajinskim izbeglicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare