Foto: Shutterstock

Odluka Ministarstva spoljnih poslova (MVP) Rusije da proglasi crnogorskog diplomatu u Ambasadi Crne Gore u Moskvi za personu non grata je očekivana u kontekstu recipročnih mera, ali istovremeno i neopravdana, posebno imajući u vidu činjenicu da se proterani ruski diplomata bavio u Crnoj Gori aktivnostima koje su u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova (MVP) Crne Gore.

„Podsećamo da je crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova pomenutu odluku o njegovom proterivanju donelo na osnovu procene relevantnih bezbednosnih organa. S druge strane, diplomata Crne Gore u Ruskoj Federaciji, u zvanju savetnika, u potpunosti se ponašao profesionalno, u skladu sa diplomatskim pravilima i načelima službe, poštujući zemlju prijema i ne zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo“, ističe se u saopštenju MVP Crne Gore.

Oni su dodali da uzimajući u obzir sve pomenute okolnosti, smatraju da je odgovor ruske strane neutemeljen i nesrazmeran, posebno sa aspekta brojnosti diplomatskog osoblja ruske Ambasade u Podgorici, koje je neuporedivo veće u odnosu na crnogorsko u Moskvi.

Rusija je ranije danas saopštila da je proglasila jednog crnogorskog diplomatu nepoželjnom osobom i da je reč o recipročnoj meri.

Dešavanja u Ukrajini mo\ete da pratite na na[em lajv blogu Nova.rs.

***

BONUS VIDEO: Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar