Foto: EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Za crtanje murala na fasadama zgrada u Podgorici ubuduće će trebati odobrenje Sekretarijata za komunalne poslove i mišljenje Komisije, koja treba da bude formirana.

Pročitajte još:

To se navodi u dopuni odluke o komunalnom redu, koja će se naći na dnevnom redu Skupštine Podgorice zakazane za 12. mart.

Predviđeno je da je za crtanje murala i drugih oblika vizuelne komunikacije nekomercijalne sadržine potrebno da se dostavi idejni projekat, dokaz o pravu svojine na objektu, saglasnost vlasnika, odnosno Skupštine etažnih vlasnika zgrade.

“O zahtevu organ lokalne uprave nadležan za komunalne poslove pribavlja mišljenje Komisije za murale i druge oblike vizuelne komunikacije, a koju formira gradonačelnik”, navodi se u odluci.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kako su pojasnili, Sekretarijat za komunalne poslove odlučuje o zahtevu, nakon što pribavi mišljenje Komisije.

Komisiju gradonačelnik, pojašnjeno je, obrazuje iz reda stručnih lica iz oblasti umetnosti, istorije umetnosti, arhitekture, prava i slično, na predlog organa lokalne uprave za poslove kulture.

U obrazloženju se navodi da se tokom primjene Odluke o komunalnom redu ukazala potreba da se precizira deo koji se odnosi na postavljanje vizuelnih sadržaja nekomercijalne prirode.

“Brojne inicijative od strane građana i umetnika, kao i pozitivna iskustva iz regiona (Beograd, Novi Sad) opredelila su nas da promovišemo ovu vrstu urbane umetnosti kroz umetnička dela nekomercijalne sadržine koja se oslikavaju i postavljaju na spoljnim delovima zgrada, a u cilju stvaranja i razvijanja kulturnog ambijenta i estetskog izgleda glavnog grada”, piše u dokumentu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar