Foto:Promo

"Planeta Zemlja je naš dom" glavna je tema nagradnog konkursa za umetnike i muraliste, raspisanog povodom 75. godišnjice Ujedinjenih nacija, najavili su organizatori iz UN agencije u Srbiji i beogradske Galerije O3ONE. Konkurs je otvoren od 9. oktobra do 21. oktobra, a umetnici će krajem meseca oslikavati Kuću Ujedinjenih nacija.

Tema konkursa podudara se sa zvaničnom temom 75. godišnjice globalne organizacije pod nazivom “Naše sutra”. Rezultati istraživanja UN75 u Srbiji pokazali su da su zaštita životne sredine i klimatske promene najvažniji problemi koji bi trebalo da budu rešeni kroz međunarodnu saradnju, kao i povećanje solidarnosti, navode organizatori.

– Kako želimo da naglasimo značaj tema koje se tiču održivog razvoja za sve ljude u Srbiji, a i u znak zahvalnosti građanima za učešće u globalnim konsultacijama, rešili smo da te glasove oslikamo i na najvećem zidu kuće UN u Srbiji – kaže Aleksandra Stamenković, predstavnica za komunikacije UN tima u Srbiji.

Glavna tema konkursa, „Planeta Zemlja je naš dom”, prema propozicijama, treba da bude lokalizovana na Srbiju, sa referencama na prirodno, kulturno i bogatstvo zajednica u Srbiji. Konkurs će biti otvoren 9. oktobra, trajaće do 21. oktobra, a izvođenje murala predviđeno je u periodu od 24. do 30. oktobra. Stručni žiri sastavljen od predstavnika UN organizacija i Saveta galerije O3one će oceniti sve radove u kontekstu umetničkog dojma i interpretacije teme, a pobednika očekuje nagrada od 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, navode organizatori.

– Rado podržavamo projekte koji utiču na poboljšanje sredine u kojoj živimo, jer nas podsećaju koliko je to bitno, pre svega, za nas kao pojedince. Ovaj projekat je izazov i pokriva sve ono o čemu galerija O3ONE vodi računa i čemu teži – ističe Nebojša Babić, osnivač Projekta O3ONE.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar