Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Vlasti Saudijske Arabije nedavno su oslobodile princezu Basmu bint Saud bin Abdulaziz i njenu ćerku iz pritvora u kom su provele skoro tri godine, a da protiv njih nije ni bila podignuta optužnica. Otvorena zagovornica ljudskih prava zbog svojih progresivnih stavova bila je zatvorena duge tri godine, a njen rođak - prestolonaslednik Mohamed bin Salman, nije učinio ništa da joj pomogne u nevolji.

Princeza Basma bin Saud bin Abdulaziz al-Saud (57) oslobođena je pre nekoliko dana, a iz javnosti je nestala u martu 2019. godine, kao i njena ćerka Suhud al Šarif.

„Dve dame su puštene iz pritvora i stigle su u svoju kuću u Džedi u četvrtak. Princeza je dobro, ali će tražiti medicinsku ekspretizu. Deluje izmoreno, ali je dobro raspoložena i zahvalna pošto se konačno srela sa svojim sinovima“, rekao je njen pravni savetnik Henri Estramam.

Princeza Basma je ćerka drugog kralja Saudijske Arabije i otvorena zagovornica ljudskih prava, koja je uhapšena u martu 2019. godine.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Tada je na društvenim mrežama napisala da je zatočena u Rijadu više od godinu dana, kao i da se nalazi u lošem zdravstvenom stanju. Vlasti u Rijadu odbile su da komentarišu ovaj slučaj, a princeza je uputila molbu svom rođaku, kralju Mohamedu bin Salmanu.

Ona je zatražila da je u zatvoru poseti lekar, kako bi joj bila pružena medicinska pomoć koja joj je preko potrebna.

Kako je istakla, zatočena je bez ikakvih optužbi, objašnjenja, niti zvaničnih podataka. Ona i njena ćerka ostale su u zatvori tri godine, dok je kralj odbio da deluje po njenim brojnim molbama.

Medicinsku pomoć u zatvoru nikada nisu dobile, ali su nakon tri godine dočekale dolazak kući.

Foto:Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Sporne reforme, hapšenje disidenata

Kao najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma je celog života posmatrana kao buntovnica. Često je kritikovala odnos kraljevstva prema ženama i uvek je bila borac za ljudska prava.

Saudijski princ Muhamed nadzire ustavne reforme otkako ga je njegov otac kralj Salaman imenovao na tu funkciju 2017. godine, umesto Muhameda bin Najefa.

Reforme uključuju ukidanje duge zabrane vožnje za žene i ublažavanje takozvanih pravila o „starateljstvu“ koja muškarcima daju proizvoljne vlasti nad ženskim članovima porodice.

Saudijske vlasti tada su se obračunale s disidentima, pa čak i s potencijalnim protivnicima, u rasponu od demonstranata do aktivista za prava žena, čak i članova kraljevske porodice, a jedna od njih bila je i Basma.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zatvor za izdajnike

Velika antikorupcijska kampanja 2017. godine dovela je do toga da je luksuzni hotel Ric Karlton u Rijadu tri meseca služio kao pritvorski centar za članove kraljevske porodice i visokih državnika osumnjičenih za korupciju ili nelojalnost. U aprilu 2020. godine kraljevska je garda uhapsila brata i nećaka kralja Salamana, optužujući ih za podsticanje puča protiv princa Muhameda.

Princeza Basma držana je u zatvoru za političke kriminalce i izdajnike – Al-Ha’ir. Njena porodica je za UN rekla da je verovatno u zatvoru jer je otvoreno kritikovala zlostavljanje.

U momentu kada je uhapšena, planirala je put u Švajcarsku zbog teškog zdravstvenog stanja, ali joj je ta prilika uskraćena, iako nikada nije saopšteno od koje bolesti pati princeza.

BONUS VIDEO Slučaj „najtužnije princeze“ – može li brak da uništi monarhiju?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar