Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Reporteri bez granica (RSF) izjavili su u utorak da su podneli tužbu protiv saudijskog princa Mohameda bin Salmana nemačkom saveznom javnom tužilaštvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tužba se odnosi na njegovu ulogu u atentatu na saudijskog novinara Džamala Kašogija i pritvaranju drugih medijskih stručnjaka.

Tužba, podneta u podedeljak na jednom od najviših sudova u zemlji u Karlsrueu, optužuje bin Salmana za zločine protiv čovečnosti, dodatno zbog samovoljnog pritvaranja 34 novinara, prenosi Dojče vele.

Trideset tri novinara navedena u dokumentu od 500 stranica i dalje su trenutno u pritvoru, uključujući blogera Raifa Badavija, tvorca veb stranice Slobodni saudijski liberali.

„Zvanično otvaranje istrage u Nemačkoj zbog zločina protiv čovečnosti u Saudijskoj Arabiji bilo bi prvo u svetu“, rekao je direktor RSF-a iz Nemačke Kristijan Mihr.

„Tražimo od javnog tužioca da otvori analizu situacije sa ciljem formalnog pokretanja tužilačke istrage i izdavanje naloga za hapšenjem“, dodao je on.

Tužba imenuje nekoliko saudijskih zvaničnika

„U Saudijskoj Arabiji, novinari su žrtve široko rasprostranjenih sistematskih napada iz političkih razloga u cilju unapređenja državne politike čiji je cilj kažnjavanje ili ućutkivanje“, navodi se u saopštenju RSF-a.

„Pet osumnjičenih osoba identifikovanih u tužbi su u potpunosti odgovorni“, dodaje se.

RSF je citirao nemački zakonik o zločinima protiv međunarodnog prava, prema kojem organizacija kaže da su navedeni novinari žrtve višestrukih tačaka zločina protiv čovečnosti, „uključujući ubijanje, mučenje, seksulano nasilje, prinuda, prislilni nestanak, nezakonito lišavanje sloboda i progon“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar