Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Vlasti Saudijske Arabije su oslobodile princezu Basma i njenu ćerku iz pritvora u kojem su provele skoro tri godine, a da protivnjih nije ni bila podignuta optužnica, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Princeza Basma bint Saud bin Abdulaziz al-Saud (57) otvorena je zagovornica ljudskih prava, a nestala je iz javnosti u martu 2019. godine zajedno sa svojom ćerkom Souhoud al-Šarif.

„Dve dame su puštene iz pritvora i stigle su u svoju kuću u Džedi u četvrtak 6. januara 2022. godine“, rekao je njen pravni savetnik Henri Estraman u subotu.

„Princeza je dobro, ali će tražiti medicinsku ekspretizu. Deluje izmoreno, ali je dobro raspoložena i zahvalna pošto se lično srela sa svojim sinovima“.

Princeza Basma, ćerka drugog kralja Saudijske Arabije i otvorena zagovornica ljudskih prava, uhapšen aje u martu 2019. godine zajedno sa svojom ćerkom, prenosi Gardijan.

Vlada u Rijadu nije komentarisala njeno oslobađanje. Nikada nisu javno komentarisali ovaj slučaj.

Princeza Basma je 2020. godine rekla preko društvenih mreža da je bila zatočena u glavnom gradu Rijadu više od godinu dana i da je bolesna. Zahtevala je da je sadašnji vladar i njen rođak, prestolonaslednik Mohamed bin Salman, oslobodi i pruži medicinsku negu.

Tvrdila je da je zatvorena bez optužbe u zatvoru Al-Hair gde su zatočeni brojni drugi politički zatvorenici, ali ni ona ni njena ćerka nisu dobili objašnjenja za svoja hapšenja, uprkos ponovljneim molbama kraljevskom sudu i njenom ujaku kralju Salmanu.

Najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma je kritikovala odnos kraljevstva prema ženama.

Ona je trebalo da otputuje na lečenje u vreme hapšenja krajem februara 2019. godine, a nakon pritvora je obaveštena da je optužea za pokušaj falsifikovanja pasoša, rekao je tada bliski rođak. Priroda njene bolesti nikada nije otkrivena.

#social-embed_0

Nakon njenog puštanja na slobodu, grupa za ljudska prava ALQST za ljudska prava rekla je: „Uskraćena joj je medicinska nega koja joj je bila potrebna za stanje koje je potencijalno opasno po život. Ni u jednom trenutku tokom njenog pritvora protiv nje nije podignuta optužnica“.

Princ Mohamed je nadgledao reformsku akciju otkako ga je njenog otac kralj Salman imenovao na prestolonaslednika 2017. godine, na račun prethodnog imenovanog prestolonaslendika Mohameda bin Najefa.

Reforme su uključivale ukidanje decenijama duge zabrane da žene voze i ublažavanje takozvanih pravila „starateljstava“ koja muškarcima daju proizvoljna ovlašćenja nad ženskim rođakama. Ali saudijske vlasti su se takođe obračunale sa disidentima, pa čak i potencijalnim protivnicama od propovednika do aktivista za prava žena, čak i članova kraljevske porodice.

U pisanom svedočenju UN-u 2020. godine, porodica princeza Basma je rekla da je njeno pritvaranje u velikoj meri posledica njenog „dosijea kao otvorenog kritičara zlostavljanja“. Takođe je smatrana saveznicom Mohameda bin Najefa, dodaje se u pisano svedočenju.

BONUS VIDEO: Šarlin od Monaka – princeza kojoj osmeh nije jača strana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar