Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Moskvi će biti potrebno oko dva meseca kako bi ukinula sve restriktivne mere koje su uvedene zbog pandemije korona virusa, saopštio je gradonačelnik Sergej Sobjanin na sastanku kriznog štaba.

„Uprkos pozitivnim znacima koji ukazuju na to da se situacija u Moskvi poboljšava, mi ne možemo u potpunosti da zaustavimo širenje virusa, ali ipak možemo da se vratimo normalnom životu postepeno, u fazama, na osnovu procene brojki koje vidimo. Odredili smo prelazni period od skoro dva meseca“, izjavio je Sobjanin, a preneo TAS.

Visok nivo uzbune zbog pandemije korona virusa u Moskvi je uveden 5. marta, a sva radna mesta, ustanove kulture i javni prostori počeli su da se zatvaraju 29. marta, dok je na građane apelovano da ne napuštaju domove.

Sa poboljšanjem epidemiološke situacije u gradu, vlasti su otpočele sa ublažavanjem mera uvedenih u cilju borbe protiv COVID-19. Od 12. maja industrijskim postrojenjima i gradilištima je dozvoljeno nastave sa radom, a od juče su ukinute digitalne propusnice i mere karantina.

Veliki broj javnih objekata u Moskvi je već otvoren, dok će od 16. juna stomatološke klinike, agencije za nekretnine, pravne, računovodstvene, konsultantske i marketinške agencije moći će da nastave sa uobičajenim radom.

Sportska takmičenja će takođe moći ponovo da se održavaju, pod uslovom da popunjenost mesta u publici ne bude veća od deset odsto. Letnje bašte, biblioteke, muzeji, izložbene hale i zoološki vrtovi moći će da nastave sa radom uz ograničenje broja mušterija i posetilaca.

Treća faza ublažavanja mera otpočeće 23. juna kada će teretanama, fitnes klubovima, bazenima, spa centrima, solarijumima i saunama biti dozvoljeno da nastave sa radom, zajedno sa restoranima, kafićima, kantinama, barovima.