Aleksej Rožkov Foto: VKontakte

Rus Aleksej Rožkov (24) iz regije Sverdlovsk, pokušao je da zapali vojnu kancelariju u Jekaterinburgu nekoliko nedelja nakon početka invazije na Ukrajinu.

Premda je kasnije pokazao žaljenje na sudu, ovaj bivši radnik prodavnice elektronikom u međuvremenu je pobegao iz zemlje i sada može otvorenije govoriti o svojim postupcima. S njim su razgovarali novinari nezavisne ruske medijske kuće Mediazona.

Mladić je progovorio o motivu, vremenu koje je proveo u zatvoru i konačnoj odluci da napusti Rusiju. Nezavisni ruski portal Meduza preneo je intervju s Rožkovim na engleski jezik.

Rano ujutro 11. marta, dve i po nedelje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, vojna kancelarija u blizini Jekaterinburga zahvatio je požar, prenosi Index.hr.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Plamen se nije proširio, a drvena zgrada jedva da je oštećena. Požar su gasili čuvar i nekoliko prolaznika koji su se zatekli u blizini. Nedugo zatim, policija je uhapsila 24-godišnjeg Rožkova. Zaustavljen je u obližnjoj ulici, udaljenoj oko 15 minuta hoda od prijavne vojne kancelarije.

Prema policajcu Sergeju Kašinu, Rožkov je pokušao pobeći kada je video policiju, ali je stao kada su povikali da će pucati. Policajci su mu potom stavili lisice i strpali ga u policijsko vozilo, gde je priznao podmetanje požara pa je objasnio da nije bio pijan i da je to učinio kao odgovor na rat.

„Moji vršnjaci u Ukrajini umiru kao topovsko meso, a nikoga nije briga“, citirao je policajac Kašin Rožkova. Policajac je takođe rekao da je Rožkov tražio da ga provezu pored vojne kancelarije kako bi video je li nekome uspeo da pomogne svojim postupkom.

„Verujem da sam barem neke ljude spasio od sigurne smrti“

Rožkov je u novom intervjuu za Mediazonu rekao da se na podmetanje požara odlučio jer nije mogao prihvatiti činjenicu da su regrute koji su verovali da ih samo šalju na poligone zapravo slali u rat.

„Verujem da sam spasio barem neke ljude od sigurne smrti“, rekao je, prenosi Meduza.

Ubrzo nakon hapšenja Rožkov je optužen za pokušaj ubistva jer je za vreme podmetanja požara u zgradi vojnog objekta radio čuvar. Sudija je 12. marta Rožkova smestio u istražni zatvor, gde je proveo šest meseci.

Početkom septembra, istražitelj Mihail Snigirev dopustio je Rožkovu da bude pušten iz zatvora, ali na vlastitu odgovornost. Rožkov veruje da je Snigirev omogućio njegovo puštanje iz suosećanja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Istražitelj koji vodi moj slučaj je prilično humana osoba i od samog početka nije želeo da budem u zatvoru. Poslao me u istražni zatvor na šest meseci kako bih shvatio kako je to i da ne ponovim isto delo. Snigirev je moje vreme provedeno u zatvoru nazvao vaspitnom merom.

Otišao iz zemlje jer se plašio da će biti osuđen zbog terorizma

Rožkov je kasnije priznao krivicu, izrazio kajanje i ispričao se za pokušaj podmetanja požara. No, za Mediazonu ispričao je da je to učinio jer su njegovi roditelji i advokatica vršili pritisak da to uradi.

„Naravno da ne verujem da je ono što sam napravio ispravno jer je čuvar zgrade mogao biti povređen, ali svejedno… ne mislim da sam uradio nešto loše“, kazao je 24-godišnjak koji je dva meseca nakon puštanja iz istražnog zatvora odlučio da napusti Rusiju.

„Odredili su mi datum suđenja i odlučio sam otići. Bilo mi je savršeno jasno da će moj slučaj biti dalje istražen čak i ako dobijem uslovnu kaznu. Bio bih osuđen za teže kazneno delo, kao što je terorizam. To bi bilo neizbežno“, rekao je.

Mladić tvrdi da je svojoj majci ostavio poruku s objašnjenjem svoje odluke o odlasku iz Rusije. Na zahtev volontera koji su pomogli Rožkovu da napusti zemlju, Mediazona je odlučila da neće objaviti detalje njegovog odlaska.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar