Foto:Shutterstock

Državni tužilac američke savezne države Misuri Erik Šmit danas je Okružnom sudu predao optužnicu protiv države Kine, za koju kaže da je odgovorna za pandemiju korona virusa, a traži se i nadoknada štete "zbog enormnog gubitka života, patnje ljudi i ekonomskih gubitaka", prenosi Foks njuz.

„Kineska vlada je svesno lagala svet o opasnosti i načinu širenja zaraze covidom-19, ućutkivala je uzbunjivače i ništa nije uradila da spreči širenje epidemije, zbog čega mora da odgovara pred sudom“, navodi se u optužnici.

Optužnica u Misiriju usledila je nakon što je najmanje sedam privatnih grupa tužilo Kinu pred federalnim sudovima, a u jednoj od njih, koja je podneta na Floridi, navodi se da je Kina znala „da je kovid-19 virus opasan i da može da prouzrokuje pandemiju, ali je ipak reagovala veoma blago i prikria je podatke zbog svog ekonomskog interesa“.

Pored toga, u ponedeljak su 22 člana Kongresa iz Republikanske stranke zahtevala od vlade da Kinu tuži Međunarodnom sudu pravde, zbog toga što nije na odgovarajući način reagovala na epidemiju.

Zvaničnici države Misuri rekli su Foks njuzu da je, pored teških zdravstvenih posledica, koje uključuju i 215 umrlih od korona virusa, država zbog gašenja ekonomskih aktivnosti do ponedeljka izgubila najmanje 44 milijarde dolara.

Komentari

Svi komentari (2)