Foto:AP Photo/Kemal Softic

Neće biti novog prijema migranata u migrantskom kampu u Blažuju, nadomak Sarajeva, niti će biti formirani novi migrantski kampovi u Kantonu Sarajevo, zaključeno je 26. januara na sastanku ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admira Katice i ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine, Selme Cikotića.

Na sastanku je rečeno i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ojačati saradnju sa Službom za poslove sa strancima u cilju adekvatnijeg tretiranja migranata na području tog kantona.

„Naredne nedelje ću sa ministrom bezbednosti BiH i načelnikom Opštine Ilidža obići migrantski kamp u Blažuju i utvrditi potrebne mere za unapređenje bezbednosti. Inicirali smo jasnije definisanje ‘kućnog reda’ u okviru migrantskih kampova, pojačanu ulogu policijskih službenika, te nabavku potrebne materijalno-tehničke opreme za policiju“, kazao je na sastanku ministar Katica, saopšteno je iz Službe za protokol i press Kanton Sarajevo.

Na sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, načelnik Sektora uniformisane policije, direktor Granične policije, direktor Službe za poslove sa strancima, te šefica Ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Bosni i Hercegovini.

Sastanak je dogovoren nakon incidenta u migrantskom kampu Blažuj, u kojem je, prema navodima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, učetvovalo 2.000 migranata, ozleđena su dva policajaca i jedan uposlenik IOM-a.

Nakon toga, u pretresima nekadašnje kasarne Blažuj u kojoj su smešteni migranti, koje su izvršili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinioci kaznenih dela u BiH i zemljama u okruženju, i oni su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dogovoreno je takođe da kantonalne policije ojačaju saradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se sprečili mogući incidenti i druga kaznena dela koja čine migranti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar