Foto: STR / AFP / Profimedia

U sinoćnjim neredima u Blažuju kod Sarajeva oko 2.000 migranata sukobilo se s policijom, a sudeći prema snimcima koji kruže društvenim mrežama, bilo je izuzetno teško obuzdati migrante koji su kamenjem gađali policijske službenike i vozila.

Dva policajca i službenik imigracionog centra povređeni su u sukobu u migrantskom kampu u Blažuju kod Sarajeva, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prema policijskom saopštenju, do tuče migranata došlo je sinoć oko 20.00 časova, nakon čega je na lice mesta upućeno više policajaca.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo izjavio je da je u neredima učestvovalo oko dve hiljade migranata.

Pročitajte još:

Iz policije nisu saopštili da li među povređenima ima i migranata, kao ni da li je neko uhapšen zbog ovih krivičnih dela.

U sukobu je oštećeno više motornih vozila kantonalne Uprave policije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i kancelarijska oprema u centru.

Do nereda u kampu Blažuj je došlo nakon što su radnici IOM-a pokušali da premeste u drugi kamp jednog migranta koji je narušavao red.

„Radi se o migrantu koji je vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su pokušali nasilno da ga oslobode, nakon čega je došlo do sukoba“, saopšteno je je iz kantonalnog MUP-a.

Reporterka N1 razgovarala je s migrantima jutro nakon sukoba koji se dogodio u kampu Blažuj.

“Do sukoba je došlo kada je jedan Iranac uvredio proroka Muhameda”, tvrdi Hasan iz Bangladeša.

“Može se reći da je ovo sukob između šita i sunita”, tvrdi naš sagovornik.

Inače, prihvatni centar Blažuj je najveći u BiH i u njemu je smešteno više od 3.000 migranata. Kamp obezbeđuju pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i obezbeđenje iz privatnih agencija koje angažuje IOM.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare