Milorad Dodik Foto:Nemanja Jovanović

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na sastanku sa ambasadorima EU, akreditovanim u BiH, da nikakvi kampovi za migrane neće biti otvarani u Republici Srpskoj i neka takve odluke od nje ne očekuju.

Dodik je rekao novinarima u Sarajevu da je na sastanku sa ambasadorima EU najviše diskusije bilo vezano za migranstku krizu.

Tokom sastanka, rekao je Dodik, ambasadori EU su zamoljeni da u BiH ne vraćaju ilegalne migrante koji uspeju da se probiju do zemalja Unije.

„Na kraju krajeva, EU je i ohrabrila te ljude da krenu na ovaj daleki put od svojih kuća. Da nam ne vraćaju te migrante, jer to generiše dodatne probleme“, kazao je Dodik.

On je istakao da postoje dva najbolja rešenja – da EU prihvati jedan broj migranata, a drugi deo tih ljudi treba deportovati u zemlje odakle su došli, ali onda bi, kako je naveo, skočile mnoge navodno humanitarne organizacije po Evropi koje bi to osuđivale.

„Tako da smo u jednoj pat poziciji“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da BiH nije uzročnik krize, niti je generisala i nije odgovorna, mada se često čuju kritike koje idu za tim da se baš BiH pripiše odgovornost za ovako nešto.

Na pitanje da li je bilo uslovljavanja ambasadora EU, Dodik je odgovorio da je sastanak bio korektan, te da postoji zajednička frustracija o pitanju ilegalnih migracija.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Dodik je ponovio da se protivi postavljanju Oružanih snaga prema Srbiji, na čemu Komšić i Džaferović uvek instistiraju i upitao šta te oružane snage mogu da spreče.

„Ima li ovlaštenja da puca na migrante koji ulaze, šta će EU reći, reći će da smo prekomerno upotrebili silu. Nema dogovora o tome. Sva trojica smo rekli veoma jasno da problem generiše EU, jer migranti dolaze preko Grčke i Bugarske ulaze u Srbiju i dolaze u BiH“, kazao je Dodik.

On je upitao i zašto EU nije poslala vojsku između Bugarske i Srbije ili Bugarske i Grčke, Grčke i Turske, a da to očekuje od BiH.

Tokom sastanka sa ambasadorima EU dogovoreno je i da u narednom periodu budu okupljeni svi odgovorni ljude iz BiH da zajedno sa predstavnicima EU još jednom razmotre kroz svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar