Boris Milošević
Boris Milošević Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Potpredsednik Vlade Hrvatske, Boris Milošević iz Samostane demokratske srpske stranke (SDSS), rekao je da podržava predlog da Nikola Tesla bude na budućim hrvatskim kovanicama evra i naglasio da je Tesla simbol koji Srbe i Hrvate spaja s celim svetom.

„Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvek veran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, bude na hrvatskoj evrokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske“, napisao je Milošević na Fejsbuku.

On je istakao da je ponosan što su „građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čoveka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrednost i praktičnu upotrebu u celom svetu“.

Milošević je podsetio da je po Teslinim upustvima 1895. izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za naizmeničnu struju na Skradinskom buku na reci Krki, prva u Evropi i druga na svetu.

„Nudio je svoje savete i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vreme nije bilo dovoljno sluha (novca) za sve njegove vizije“, naveo je Milošević.

On je istakao da su građani izborom Tesle na neki način vratili dug za vremena kad je bio nepravedno prećutkivan i izopšten. Milošević je podsetio da je trebalo 30 godina da se u Gospiću obnovi spomenik Tesli.

Takođe je naveo da su pre 15 godina tadašnji predsednici Hrvatske i Srbije, Stjepan Mesić i Boris Tadić, otvorili Memorijalni centar u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća.

„U tom trenutku, kao i za svog života, Nikola Tesla je bio tačka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane i u budućnosti“, naglasio je Milošević.

On je zaključio da svi – Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i sveta, baštine Nikolu Teslu.

Kritiku Narodne banke Srbije (NBS) zbog najave Hrvatske da će na budućim hrvatskim kovanicama evra biti Tesla komentarisao je i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman koji je rekao da je „Nikola Tesla hrvatski i američki naučnik, rođen u Smiljanu, školovao se u Hrvatskoj“.

„Ne znam koji je razlog Srbije, ona tu nema uticaja i mogla bi da bude ponosna na to“, rekao je šef diplomatije novinarima u Zagrebu dodavši da ne zna kakve veze ima Tesla sa Srbijom.

Iz Narodne banke Srbije navode da bi to „predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda“ najavljujući da će reagovati kod institucija Evropske Unije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak da Srbija „može imati stav“ u vezi sa izborom Nikole Tesle kao motiva na budućim hrvatskim kovanicama evra, ali da nema uticaj na to. Plenković je rekao da „nikoga nikome ne uzimamo“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar