Goran Grlić Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je "Nikola Tesla hrvatski i američki naučnik, rođen u Smiljanu u Hrvatskoj gde se školovao i da bi "Srbja trebalo da bude ponosna" na to što će se njegov lik naći na hrvatskoj kovanici evra.

Reagujući na izjavu Narodne banke Sbije da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako hrvatska postane članica evrozone, „predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda“ i preduzet određene mere, Grlić Radman je rekao da zne šta bi bio razlog tužbe.

„Ne znamo kakve veze ima Nikola Tesla sa Srbijom“, rekao je on, prenela je Hina.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nedavno je otkrio kako će izgledati kovanice evra u toj zemlji.

„Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centi, dok će na apoenima od pet, dva i jednog centa biti zastupljena glagoljica“, rekao je Plenković. Hrvatska bi, prema njegovim najavama, mogla da uvede evro kao zvanično sredstvo plaćanja 2023. godine.

Lik Nikole Tesle na kovanicama evra u Hrvatskoj izazvao je lavinu komentara i svojatanja poznatog naučnika kako srpske tako i hrvatske strane.

„Možda nije u redu da Hrvatska svojata Nikolu Teslu, ali Srbija na to ima još manje prava“, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović dodavši da je Srbija aerodrom u Beogradu mogla da nazove i po Brus Liju, jer, kako je kazao, on ima veze sa Srbijom koiko i Tesla.

„Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatali u Hrvatskoj i Beču da je pobegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav“, rekao je Milanović novinarima tokom posete mestu Promina.

BONUS VIDEO: Anketa: Šta građani Srbije misle o Teslinom liku na hrvatskim kovanicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare