Andrej Planković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK/

"Srbi mogu da imaju rezerve i svoj stav, ali nemaju uticaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, išao u gimnaziju u Karlovcu. Građani su ti koji su sugerisali da na jednoj od kovanica bude i Nikola Tesla. Nikoga nikome ne uzmimamo", rekao je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković i dodao da bi on, da je na čelu Narodne banke Srbije, rekao Hrvatskoj "bravo".

Pročitajte još:

„Bez obzira što je u svojoj nacionalnosti Srbin, dapače, ja to vidim samo kao plus. Njegova je veličina neupitna i ne vidim zašto bi to bio problem. Ja bih, da sam na čelu Narodne banke Srbije, rekao ‘bravo'“, rekao je Plenković.

Podsećamo, pre dva dana premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je će hrvatski simbol na kovanici evra biti lik Nikole Tesle. Kako je rekao, tako su odlučili građani Hrvatske.

Iz HNB-a navode da su osnovni kriterijumi za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno o regionalnoj pripadnosti, godinama, svetonazoru ili političkom opredeljenju kao i njegova delotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stepen identifikacije u najširoj javnosti.

Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare