Milojko Spajić i Jakov Milatović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je u intervjuu podgorčkim "Vijestima" rekao da ne smatra da bilo koji subjekt unapred treba da bude isključen iz učešća u novoj vladi, pa ni koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

„U principijelnoj ravni, ne mogu da prihvatim da bilo koji politički subjekt koji je dobio poverenje određenog broja građana, pa ni ZBCG, može unapred biti isključen iz učešća u vlasti. To bi bio povratak na nedemokratski politički ambijent pre avgusta 2020. godine, a siguran sam da smo u protekle tri godine napravili značajne korake u demokratskom sazrevanju društva. Zaključujući na osnovu medijskih izveštavanja, održan je značajan broj sastanaka predstavnika ZBCG sa mandatarom Spajićem. Stekao se utisak da konačan dogovor nije postignut zbog neslaganja oko nivoa zastupljenosti te koalicije u budućoj Vladi, a ne zbog različitih viđenja programskih prioriteta“, rekao je Milatović Vijestima.

Jakov Milatović Foto:REUTERS/Brendan McDermid

Takođe, on je pomenuo i Građanski pokret URA, sa kim Spajić ne želi saradnju zbog afere Do Kvon.

„Fer je podsetiti da su i građanski pokret URA i ZBCG dali doprinos demokratskim promenama u Crnoj Gori i na parlamentarnim izborima 2020. godine, i na predsedničkim izborima 2023. godine. Mandatar Spajić takođe je dao svoj doprinos promenama, kako kroz učešće u kampanji koalicije ZBCG na parlamentarnim izborima 2020. godine, tako i kroz izvanredan rad u 42. Vladi. Da li treba URA da bude dio Vlade ili ne – ponoviću, pitanje je za mandatara. Još jednom podvlačim da je formiranje izvršne vlasti stvar dogovora oko određenih kriterijuma i programskih principa“, kaže Milatović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema njegovom mišljenju, u crnogorskoj politici je „previše ličnog i isključivog“.

„Podsećam da su i određeni lideri partija manje brojnih naroda snažno podržavali prethodni režim i predsednika Đukanovića, što mene danas ne sprečava da ih vidim kao partnere u daljoj demokratizaciji Crne Gore“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar