Foto: Jurica Galoic / Avalon / Profimedia

Hrvatski predsednik Zoran Milanović razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je inicirao taj razgovor po prijemu Milanovićevog pisma upućenog svim članicama Alijanse o položaju Hrvata u BiH.

Milanović je obavestio Stoltenberga detaljno o „ozbiljnoj političkoj krizi u BiH, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH koji su u velikom broju ujedno i državljani Hrvatske“, saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsednika, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, Hrvati u Federaciji BiH su „već niz godina izloženi izbornim manipulacijama i prisiljeni da učestvuju na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH“ a da uprkos „višekratnim pokušajima promene izbornog zakona“ opet neće imati mogućnost da biraju svoje legitimne predstavnike u tela vlasti BiH“.

To je „direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, a „takva situacija diskriminiše Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i pretnja stabilnosti u BiH“, upozorio je Milanović Stoltenberga, navodi se u u saopštenju.

Rekao mu je i da neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utiče ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu bezbednost Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa.

Kada je reč o zahtevu Švedske i Finske za članstvom u NATO Milanović je pokazao razumevanje za kontekst u kojemu se u Savezu razgovara o tim zahtevima, ali ponovio da i Hrvatska očekuje razumevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese, stoji u saopštenju.

„Zato Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumevanja za pravedne i legitimne zahteve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH“, naglasio je Milanović.

BONUS VIDEO: Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar