Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore, poručio je u intervjuu za portal Nova rs. da je crnogorska opozicija pokazala koliko je bitno da bude jedinstvena, a potom je i otkrio šta su prioriteti nove vlasti, kada će biti ukinta zabrana dvojnog državljanstva, koji zakoni će prvi biti promenjeni i naveo da Milo Đukanović ne može da iskoristi priliku da, zbog povećanog broja zaraženih i najave zaključavanja gradova, spreči formiranje nove Vlade.

Kako komentarišete odluku Zdravka Krivokapića da buduća crnogorska Vlada ostaje verna međunarodnim obavezama u okviru NATO pakta sprovodeći politiku Evropske unije?

Reč je o raznorodnoj koaliciji, parlamentarna većina je sačinjena od tri koalicije u okviru koje ima dosta političkih partija, samo u našoj koaliciji koja je stožer nove vlasti ima jedanaest političkih partija. Dakle, u okviru čitave koalicije postoje dijametralno suprotni stavovi ne samo oko političkih, spoljnopolitičih, geopolitičkih, nego i unutar političkih pitanja. Zbog toga sada moramo da imamo prioritete, na stranu treba da bude ono što ja mislim u ovom trenutku. Treba da postavimo elementarne temelje demokratije, da podignemo zemlju, da izgradimo institucije, da se žestoko obračunamo sa kriminalom. Zbog toga je vrlo važno da nađemo zajednički jezik, a ono što je najvažnije je da se okupimo oko stvari oko kojih isto mislimo. To su ta ključna pitanja dekriminalizacije, izgradnja institucija, donošenje sistemskih zakona, zakona o lustraciji, o poreklu imovine, čišćenje biračkog spiska, profesionalizacija agencije za Nacionalnu bezbednost, demokratizacija Javnog servisa… Dakle, suština tog sporazuma koji sam ja lično podržao bez obzira na svoje stavove, jeste da u ovom trenutku imamo zajedničke prioritete, a kada izgradimo slobodno društvo, nadam se u kratkom roku, onda ćemo u slobodnoj Crnoj Gori, u okviru fer i poštenih izbora da se borimo za svoje ideje, za koje se borimo i sada. Niko ne odstupa od svojih ideja, ni za pedalj. To ovde govorim za Pravu Crnu Goru čiji sam ja predsednik. Ali, rekao sam vam, pitanje je prioriteta šta je na dnevnom redu, a to su pitanja oko kojih isto mislimo.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li će jedan od prioriteta nove vlasti biti da se ukine Zakon o slobodi veroispovesti?

Naravno. Taj zakon će da se ukine ili modifikuje i da se time zaštiti imovina Srpske pravoslavne crkve. Najviše bih voleo da se odmah ukine. Ako mi zaštitimo imovinu, onda ne treba da se ukida. Taj zakon mora biti top prioritet. Dobro znate da je taj zakon pokrenuo pad Đukanovića, da je to bio njegov bumerang i da je na tom zakonu on nakon tri decenije pao. Mi smo se pola godine, ovde mislim na verujući narod u Crnoj Gori, na vernike Srpske pravoslavne crkve, na naše sveštenstvo, okupili oko tog zakona. Zbog toga je taj zakon prioritet prioritet nove vlasti. Ogroman je broj zakona koji treba da se revidiraju, preispitaju, da se unaprede, neki ukinu, a da ne pričam o zakonima koje tek treba da donesemo, a koji nisu postojali u Crnoj Gori.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kada ćete ukinuti zabranu dvojnog državljanstva, obzirom da je u Crnoj Gori zabranjeno imati i srpsko i crnogorsko?

Prava Crna Gora se bori za uvođenje univerzalnog dvojnog državljanstva. Dakle, da pojednostavim, ako u Crnu Goru može da dođe i glasa neko iz Australije, Amerike ili bilo koje druge zemlje, a ne može iz bratske Srbije, onda mi vidimo da se iza toga krije politički motiv. Da se onemoguće Srbi da glasaju. To takođe treba da bude jedan od prioriteta nove vlasti. Ukoliko želimo demokratsko društvo tu onda moraju da postoji jednakost za sve. To je važna tačka što se tiče Prave Crne Gore i mene lično. To će biti jedan od naših prioriteta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šta je vizija Prave Crne Gore posle pada Mila Đukanovića?

Stvaranje istinski slobodnog društva, čistog društva u kojem će svako moći da kaže ono što misli bez straha da će biti uhapšen, progonjen, to je vizija iskonske Crne Gore i suživota svih u Crnoj Gori kako god se oni izjašnjavali. To je vizija u kojoj će Srbi biti ravnopravan narod, ništa manje i ništa više. Ako će spoljna politika da bude jednaka za sve, dakle jednakost i na unutrašnjem planu i na spoljnom planu, najbolji odnosi sa svima, bratski odnosi sa Srbijom, Rusijom, Republikom Srpskom, ali jedna elementarna jednakost. Do sada smo imali potpuno drugu priču, imali smo marginalizaciju i Srbije i Rusije i srpskog naroda. Ponavljam, mi ne želimo ništa više za sebe što nema bilo koji drugi narod u Crnoj Gori, bilo koji drugi čovek. Dakle, jedno zdravo društvo. Mi to do sada nismo imali, imali smo duboko kriminalizovano društvo, mafijaški režim u Crnoj Gori, a na to je stavljena tačka 30. avgusta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Formira se nova Vlada Crne Gore, gde sebe vidite?

Sebe vidim kao borca za slobodnu i demokratsku Crnu Goru. Nisam neko ko je opsednut pitanjima funkcija, vrlo sam blizu toga da uopšte ne budem na funkcijama u smislu izvršne vlasti zbog toga što mislim da treba imati najbolju moguću komunikaciju s narodom. Narod je ono što mene najviše motiviše, ono čemu treba svi da budemo posvećeni, parlamentarna pozicija Crne Gore, parlamentarni statusi. Ovo je dugoročna borba, ovo nije sprint nego maraton. Potpuno sam posvećen toj borbi, da izgrađujem i društvo i našu političku partiju. Biću svuda gde mogu da pomognem. Mislim da smo pokazali kako radimo, kako se borimo. Ovaj period koji sada dolazi nije manje izazovan od onog pretohodnog, sad samo mora biti mnogo veća odgovornost. Nije isto kritikovati vlast i voditi državu. Sada vodimo državu i moramo svi mi zajedno da postanemo i mnogo zreliji i mnogo mudriji, a ja ću biti posvećen tom procesu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li mislite da je demontaža režima Mila Đukanovića moguća posle 30 godina vlasti?

Naravno da je moguća. Pokazali smo da je tačna ona Njegoševa „neka bude što biti ne može“. Evo danas je Đukanović rekao da su ovi izbori pokazali da Crna Gora razume procese demokratije. Zamislite, to kaže Milo Đukanović. Crna Gora je oduvek razumela procese demokratije, ali on nije razumeo, niti je želeo da razume. On se više ništa ne pita u Crnoj Gori bez obzira što je trenutno predsednik. Ovo je ogroman istorijski proces koji je počeo. Nema povratka nazad, idemo samo napred. On će biti trenutno samo pojedinac, ako je do sada mislio da je država, sada će ukoliko učini nešto nezakonito, kao i bilo ko drugi u Crnoj Gori odgovarati pred nadležnim instutucijama. Sada smo svi dobili neviđenu motivaciju, inspiraciju, jer pobeda motiviše. Posle toliko godina to je nešto što je mene lično motivisalo, a nisam bio poznat kao neko kome je manjkalo motivacije. Očekivanja su prevelika, ljudi misle da za kratko vreme možemo sve da rešimo. Ne možemo, jer sada nismo na nuli, nego ispod nule. Treba mnogo da radimo, da pokažemo mnogo znanja i odlučnosti da bi došli do nule, naročito u ekonomskom smislu. Mi smo u ogromnim dugovima, čak 700 miliona evra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li mislite da Milo može da iskoristi priliku da zbog povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori i najave zaključavanja grada spreči formiranje nove Vlade?

Ne! To su potezi očajnika. Čini mi se da mediji dosta spekulišu sa time. Nismo još zvanično čuli najavu toga. Mislim da mu to uopšte nije pametno politički, s obzirom na stav naroda, na ogromnu podršku naroda za promenama, a onda i stav američke ambasadorke koja je juče rekla da se raduje saradnji sa novom Vladom, onda stavovima međunarodne zajednice. On to najbolje vidi. On ima najviše iskustva u tome, u saradnji sa međunarodnom zajednicom i ako iko razume da je on politička prošlost, to je on. Pozivam ga da se ne igra sa narodom. Dakle, da u narednih mesec dana da mandat onome koga je izabrao narod, ako je tu ostalo i malo nekog čojstva, a sumnjam, neka podnese ostavku, narod ga više ne želi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li je sva vaša politička borba bila isplativa? 

Politička borba u ovom trenutku je tek počela. Ja sam u partijskoj politici dve godine, a za to vreme smo uradili mnogo. Ponosan sam na našu Pravu Crnu Goru koja je u jako teškim uslovima radila sve ove godine, neću da kažem radila, nego borila. Ponosan sam na naš narod u Crnoj Gori. Ovo što smo uradili za narod i srpski narod je veličanstveno, ovo nadahnjuje ceo svet. Ovo ćemo pričati i prepričavati ne samo našoj deci, jer su oni bili na tim litijama, već i unucima. Moj Vuk i David će o ovome govoriti svojoj deci. Ne preuveličavam. U zadnjih pola godine smo se osvestili više nego za ceo vek. To je Božje čudo, sve te litije… Sada ulazimo u drugu priču.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare