Marko Milačić
Marko Milačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da crnogorski predsednik Milo Ðukanović, kada je reč o davanju mandata za sastav nove vlade, nema tri opcije i da je na stolu samo jedna solucija - davanje mandata Miodragu Lekiću.

Milačcih je, komentarišući navode u medijima da Ðukanović ima tri opcije, naveo da je predsednik države dužan da poveri mandat za sastav Vlade kandidatu koji ima većinsku podršku u Skupštini, prenosi portal RTCG.

„U tom smislu nije važno da li je podrška kandidatu za mandatara izražena pisanim putem, usmeno ili nekim jasnim političkim ili pravnim konkludentnim radnjama, kada je izvesno da je to kandidat skupštinske većine“, rekao je Milačić.

Foto: Printscreen

On smatra da posebno, kako je rekao, „zapanjuju“ stavovi nekih pravnika da je odluka o poveravanju mandata za sastav Vlade Ðukanovićevo diskreciono pravo.

„Neshvatljivo je da se potpuno legitimno iznose stavovi, navodno uglednih pravnika da predsednik može opstruisati organizaciju države bez bilo kakvih posledica, te da je to skoro njegovo privatno pravo“, dodao je Milačić.

Prema njegovim rečima, iznošenjem ovakvih stavova otvoreno se dovodi u pitanje ustavni poredak Crne Gore.

POGLEDAJTE JOŠ:

Milačić ističe da Ðukanović ima samo jednu opciju da ispuni svoju predsedničku protokolarnu obavezu – da preda mandat za sastav Vlade Miodragu Lekiću, kandidatu skupštinske većine ili ako je iz ličnih razloga sprečen da to uradi, predsednica Skupštine umesto njega, odnosno da prihvati da je njegovim ćutanjem i nevršenjem ustavne nadležnosti Lekić po sili Ustava postao mandatar za sastav Vlade.

Ako se Ðukanović formalno ne izjasni u toku današnjeg dana Prava Crna Gora poziva predsednicu Skupštine da sazove kolegijum na kojem će se konstatovati da je mandatar za sastav 44. Vlade Miodrag Lekić, naveo je Milačić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar