Foto:EPA/BORIS PEJOVIC

Partije koje su činile "staru" parlamentarnu većinu u Crnoj Gori dogovorile su se danas da mandatar za sastav nove vlade bude lider Demosa Miodrag Lekić. On će biti predložen predsedniku države Milu Đukanoviću, koji će mu potom dati mandat za sastav vlade. Ko je budući crnogorski premijer Lekić?

Nakon pada vlade na čijem je ćelu bio Dritan Abazović i višenedeljnih previranja, Crna Gora je konačno pred formiranjem nove vlade. Iako se činilo da partije koje su odnele pobedu na izborima 30. avgusta 2020. godine neće uspeti da postignu dogovor, u zadnji čas je odluka stigla.

Miodrag Lekić ima podršku 41 poslanika i tražiće mandat za sastav vlade od Mila Đukanovića.

Foto: Prinskrin/Facebook/Demokratski front

Ko je Lekić?

Lekić je crnogorski profesor, političar i bivši jugoslovenski diplomata.

Bio je predsednik Demokratskog fronta od 2012. do marta 2015. godine, a od 2015. predsednik je stranke Demokratski savez (DEMOS). Na izborima za predsednika Crne Gore 2013. je tesno izgubio od tada aktuelnog predsednika Filipa Vujanovića sa osvojenih 48,8 odsto izašlih glasača u odnosu na 51,2 odsto, nakon što su obojica prethodno proglasili pobedu, i nakon sudskog spora oko stvarnog izbornog rezultata.

On je rođen u Baru 1947. godine gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na međunarodnom smeru. Radio je kao profesor barske Gimnaziji i kao direktor Informativnog i Kulturnog centra Bar. Bio je član Izvršnog vijeća i Vlade Crne Gore kao republički sekretar za obrazovanje, kulturu i fizičku kulturu a potom u svojoj diplomatskoj karijeri bio je ministar inostranih poslova u Vladi Mila Đukanovića.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bio je i ambasador SFR Jugoslavije u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu. Bio je i dugogodišnji ambasador SR Jugoslavije u Italiji u Rimu, na Malti i San Marinu. Živeo je u Rimu, gde je aktivno učestvovao u društvenom životu Italije i bio profesor na rimskom Univerzitetu – Fakultet političkih nauka od 2004. godine.

Predavao je međunarodnu politiku na Univerzitetu La Sapienza i Univerzitetu Libera Universita Internazionale.Stručni je konsultant u FAO, specijalizovanoj organizaciji UN. Stručne radove iz međunarodnih odnosa i diplomatije objavljuje u časopisima Affari internazzionali, Lettera internazionale, Limes, Rivista di studi politici internazionali. Deo radova objavljen je i na engleskom, francuskom, ruskom i španskom jeziku.

BONUS VIDEO Dritan Abazović opleo po Nenadu Čanku: Taj će sve da uradi za 500 evra


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)