Foto: EPA-EFE/NEIL MUNNS/DEAN LEWINS/DANIEL POCKETT/NEIL HALL

Život u Velikoj Britaniji doslovno je stao na 48 sati, nakon što su Megen Markl i princ Hari kod Opre "bacili ručnu bombu" na kraljevsku porodicu. I dok su se kraljica i ostatak porodice "zaključali" u Bakingemsku palatu, oči sveta uperene su u Harija i Megan.

PROČITAJTE JOŠ:

Koji im je sledeći korak? Što sad sledi za odbegli par?

Dve stvari su sigurne. Megan i Hari trenutno su najpopularniji ljudi na planeti, a ako dobro odigraju svoje karte, uskoro bi mogli biti i među najbogatijima.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Zaboravite njihovu kuknjavu kod Opre o tome kako su zabrinuti za svoje finansije, jer samo kroz ekskluzivne ugovore koje su sklopili sa striming gigantima Netfliksom i Spotifajem zaradiće oko sto miliona funti.

Mediji procenjuju kako bi u godinu dana od pojavljivanja i držanja govora po raznim internacionalnim događajima mogli na to dodati oko milion funti u kešu, što je sitniš prema Harijevom nasledstvu koje je dobio od svoje majke, princeze Dajane, prenosi Jutarnji list. Hari je iste te godine napunio 30 godina i dobio čak 10 miliona funti od imanja svoje majke.

Njegova baka kraljica Elizabeta II, koju je lukavo, zajedno sa Megan, princ kod Opre poštedeo, (čak i nahvalio) nakon smrti ostaviće mu dodatnih sedam milijuna funti.

Megan Markl je trenutno procenjena na četiri miliona funti. Kad se tome pridodaju investicijski portfelj koji je Hari nasledio od oca Čarlsa (godišnji prihod oko 5 miliona funti), nekretnine na koje ima pravo, njihova vrednost bi, tvrde Britanci, brzo mogla dosegnuti milijardu funti.

Najbogatiji član porodice

„Ne žalimo se, naš je život trenutno savršen“, priznao je i sam Hari kod Opre, nakon što je samo prošle godine dao 2,4 miliona funti u obnovu Frogmor Kotidža u Vindzoru i kupio 11 miliona funti vrednu vilu ss devet soba u Santa Barbari. Kako sad stvari stoje, Harry bi, bude li pametno „poslovao“, mogao postati najbogatiji član kraljevske porodice.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

A da će biti pametni, Megan i Hari pokazali su čim su digli sidro iz Velike Britanije. Istina, trenutno ozbiljan deo britanske javnosti traži da im se oduzmu titule, ali teško da ih to brine.

Zbogom natezanju sa Dejli Mejlom, tužbama protiv Sana i Mirora ili dramama oko ITV-a, jer Nefliks i Spotifaj za koje se sa Megan obvezao da će snimati podkaste, dokumentarce, filmove i serije, pa čak i dečje emisije, otvaraju mu tržište od 550 miliona pretplatnika. A pravo bogatstvo čak i ne leži u broju nove publike, višestruko većem od one koja guta britanske tabloide. Trik je u njihovoj demografskoj strukturi.

Streaming generacija je mlada, osetljivija na nepravdu, rasizam i diskriminaciju bilo koje vrste, i koliko god ciničnim Britancima intervju kod Opre miriše na patetiku, cirkus i cviljenje, Hari i Megan u njemu nisu tražili samo osvetu, već započeli prvu fazu pozicioniranja kao globalnih influensera, para koji će nove medije koristiti za svoju agendu više nego iko pre.

To je taj „sadržaj koji informiše, ali daje i nadu“, „temeljen radom u multietničkim zajednicama“ koji će stvarati „kao mladi roditelji kojima je bitan inspirativni porodični program utemeljen na istini“, kako su javno komunicirali nakon dila sa Netfliksom. Hari i Megan računaju na sasvim drugu generaciju od kraljice.

I pritom nisu smislili ništa revolucionarno, jer Netfliks je već slične ugovore potpisao sa bračnim parom Obama, ali i sa Klintonovima.

Snaga i brzina koju Saseksi pritom dobijaju na platformama poput Netfliksa nemerljivo je jača od bilo kojih britanskih novina, saopštenja ili političkih kampanja.

Grad stvoren za zaradu

Stručnjaci uopšteno hvale sve njihove poteze otkad su napustili Britaniju. Dolazak u Los Anđeles pun je pogodak, kažu, to je grad stvoren za trgovanje vlastitim uticajem i slavom.

„Slavan si? Dođi u Kaliforniju, nosi brendiranu odeću, odradi par intervjua – jedva će te dočekati. Dobili su 0 odsto obaveza koje su ih dosad smetale u kraljevskom protokolu, a 100 odsto vremena da se bave samo onim u što veruju i budu slobodni od rigidnih pravila“, govori Rejčel Kađano, direktorka PR firme Odžilvi, a drugi govore da je identifikovanje sa princezom Dajanom, koja mnogima ide na živce, pametan potez Megan Markl.

Dovoljno je, tvrde PR stručnjaci, da sledi njen obrazac. Baš kao što je nekad Dajana naklonost sveta osvojila naglašavajući problem sa minskim poljima i HIV-om, koji su tada bili zapostavljeni u medijima, Megan bi u postpandemijskoj eri morala profitirati od podizanja svesti o mentalnim bolestima, depresiji i oporavku, prenosi Jutarnji.hr. Sa te strane i naglasak na njenim vlastitim mentalnim problemima kod Opre, pa čak i ako joj neki nisu poverovali u priču o suicidnim mislima, iskorak je u pravom smeru.

Neki već idu tako daleko da ih zovu Melindom i Bilom Gejtsom onlajn generacije, a hvale i Harijev narativ u kojem, poučen tragičnom sudbinom svoje majke, svoju suprugu i dete sada spašava iz ralja rasizma i seksizma.

Na kraju krajeva, svi primećuju da kraljevska porodica ima ozbiljnih problema sa snalaženjem u svetu kojim vladaju milenijalci i generacija Z, a bajbi bumera generacije rođene u decenijama nakon Drugog svetskog rata, sve je manje.

I dok kraljica za njih i dalje predstavlja brend kojem se može verovati, Čarls je u potpuno drugačijoj poziciji. Ko zna za njega, i kojim imidžom raspolaže nakon Dajanine smrti? Koliko će uopšte biti star kad zasedne na tron? A Vilijam? Kad će doći njegovo vreme, hoće li držati korak sa promenama?

Suseksi sa druge strane idu u korak sa vremenom. Razumeju globalne probleme, a njihove vrednosti su vrednosti generacije Z i milenijalaca.

Anketni podaci javnog mnjenja su ipak oprečni, ali jasno pokazuju generacijski jaz.

Sedamdeset i dva odsto starijih od 50 godina u Velikoj Britaniji podržava monarhiju, a kod starijih od 65 godina ta brojka penje se na 84 odsto

Sa druge strane, 52 odsto mladih između 18 i 24 godine smatra da je intervju sa Oprom ispao dobro i nemaju zamerki. Da je intervju dobar, smatra pak tek 11 odsto onih starijih od 65 godina.

Kad se uspoređuju parovi, Hari i Megan daleko su popularniji od Čarlsa i Kamile kod Britanaca mlađih od 50 godina, a u generaciji koja je trenutno između 18 i 24 godine jednako su popularni kao Vilijam i Kejt.

Odabir Harija i Megan da ne napadaju kraljicu u intervjuu takođe je očigledno dobro promišljen. Elizabeta II apsolutna je miljenica nacije i predvodi top listu popularnosti sa 53 odsto, a Hari i Megan se vrte oko 45 odsto.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)