Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prvo masovno vakcinisanje građana protiv koronavirusa u Rijeci počelo je jutros u Centru Zamet u organizaciji zavoda za javno zdavlje Primorsko-goranske županije i županijskog doma zdravlja.

Pročitajte još:

Planirano je vakcinisanje 500 građana Rijeke, a koristi se Fajzer/Biontek vakcina.

Direktor doma zdravlja Primorsko-goranske županije Vladimir Mozetič rekao je da je svaka od ukupno sto ordinacija porodične medicine uputila po pet svojih pacijenata na vakcuinicanje u centar Zamet. Predviđeno trajanje vakcinisanje u subotu je pet sati.

„Više je mlađih među zaraženima“

„Na području Primorsko-goranske županije građani se vakcinišu i na drugim lokacijama, a za neke pacijente je omogućeno vakcnisanje i u ordinacijama lekara opšte prakse zbog teritorijalnih specifičnosti županije“, rekao je Mozetič.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA / EDVARD SUSAK

Direktor zavoda za javno zdravlje Vladimir Mićović rekao je da bi se u toku prve masovne vakcinacije u centru Zamet trebalo steći iskustva za sledeće akcije, kada se očekuje masovnija imunizacija.

Mićović je naveo da je cilj što pre vakcinisati starije građane, jer pogoršanje epidemiološke situacije u županiji poslednjih nekoliko dana upozorava da bi moglo doći do nepoželjnog ishoda.

„Očigledno se pojačala lokalno cirkulisanje virusa, udeo pozitivnih testova porasla je sa osam na 14 odsto i više je mlađih među zaraženima. Nadamo se da neće doći do znatnijeg povećanja“, rekao je direktot NZJZ.

Istakao je kako je važno da je više od 80 odsto zdravstvenog kadra u županiji prihvatilo vakcinisanje, jer njihova imunizacija donosi sigurnost.

Na području županije vakcinisano oko 10 odsto starijih građana

Glavni epidemiolog županijskog NZJZ Dobrica Rončević izrazio je nadu da će uskoro stići veće količine vakcina, te da će tada i kapaciteti dvorane u centru Zamet biti u funkciji.

Pročitajte i:

Rekao je da je sad na području županije vakcinisano oko 10 odsto starijih građana u drugoj fazi.

„Naime, lekari imaju oko 450 pacijenata po timu porodične medicine, a vakcinisali su do 50 svojih pacijenata. Ta dinamika još uvek nije zadovoljavajuća, ali se nadamo da ćemo do kraja marta imati više vakcina“, zaključio je Rončević.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram