Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Rat u Ukrajini ulazi u peti mesec, a brutalnost na prvoj liniji fronta ne prestaje. Separatisti iz Luganske Narodne Republike (LNR) tvrde da je grad Seversk ja istoku Ukrajine pod ruskom kontrolom, ali zvanična potvrda iz Kijeva još uvek nije stigla. Rusi sada kontrolišu Herson, Marijupolj, Severodonjeck i čitavu Lugansku oblast, dok napadima i dalje odolevaju pojedini gradovi u Donjeckoj oblasti.

Saga oko osvajanja Severska

Ruske snage su izvele seriju kopnenih napada istočno od Severska. Ukrajinski generalštab je naveo da su ukrajinske trupe odbile pokušaje Rusije da poboljšaju svoje taktičke pozicije.

Sa druge strane, ruske i proruske snage tvrde da je grad Seversk pod kontrolom milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike. To je saopštio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljev. Grad Seversk nalazi se 30 kilometara zapadno od Lisičanska, koji su prethodno oslobodile savezničke snage. Seversk je grad sa oko 11.000 ljudi i nalazi se na raskrsnici puteva – jedan vodi južno do Bahmuta, koji je važno transportno čvorište.

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona ističe da je cilj ruskih trupa da opkole ukrajinske snage u istočnoj Ukrajini i zauzmu čitavu Donjecku oblast.

„Ruske snage su nastavile da izvode vazdušne i artiljerijske napade severozapadno od Slavjanska i spremaju se nastave operacije jugozapadno od Izjuma prema Barvinkovu“, ističe se u izveštaju.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Kao što su ranije navodili, ruske snage pokušavaju da postave odstupnicu za napredovanje jugozapadno od Izjuma kako bi nastavile napredovanje ka Slavjansku ili da otvore novi put prema Kramatorsku.

Harkov

Pored Severska, ruske snage su se usresredile na sprečavanje ukrajinskih snaga da napreduju ka ruskoj granici u Harkovskoj oblasti.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Ukrajinski generalštab je izvestio da su ruske snage nastavile da izvode udare na civilnu i vojnu infrastrukturu u gradu Harkovu i naseljima na severu, severoistoku, istoku i jugoistoku.

Glavna vojna uprava Ukrajine (GUR) izvestila je da je izviđačka jedinica „Kedr“ sprovela specijalnu operaciju u Dementijevki, severno od grada Harkova. GUR je naveo da su ukrajinske snage izvele ograničenu, lokalizovanu kontraofanzivu koja je potisnula „veliku jedinicu“ ruskih snaga iz Dementijevke.

Herson na udaru

Prema novim informacijama, eksplozije odjekuju okupiranim Hersonom. Rusi tvrde da je u pitanju kontraofanziva Ukrajinaca.

PROČITAJTE JOŠ:

Na snimcima koji su objavljeni na društvnim mrežama vidi se dim do požara koji su izazvale granate, ali ukrajinska strana još uvek nije potvrdila da je u pitanju kontranapad na grad koji su Rusi nedavno zauzeli.

Ruske snage su se pretnodnih dana usresredile na održavanje okupiranih linija i sprečavanje ukrajinske ofanzive duž južne ose. Iz tog razloga, izvedeni su vazdušni udari na ukrajinske položaje duž granica Hersonsko – Mikolajevske i Hersonsko – Dnjepropetrovske oblasti i naselja duž linije fronta Zaporoške oblasti.

Inače, ruska vojska uspela je nedavno da osvoji čitavu Lugansku oblast, dok trenutno napadima odoleva samo nekoliko gradova u susednoj Donjeckoj oblasti. U slučaju da i Donjeck padne pod rusku kontrolu, Kremlj će biti u dobroj poziciji da formira kopneni koridor od Donbasa, koji čine DNR i LNR do granice sa Rusijom i anektiranim Krimom.

BONUS VIDEO: Donjeck i dalje odoleva napadima, Rusi tvrde da su zauzeli Seversk

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar