Foto:Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Očajnički napor Italije da spreči pad vlade Marija Dragija po svaku cenu poslednji je u nizu političkih izazova koje je Vladimir Putin postavio pred Zapad. Situacija u EU iz dana u dan postaje gora, a prvi čovek Rusije bi mogao da Zapadu zada i nokaut već u četvrtak.

Naime, italijanski Dragijev spoljnih poslova Luiđi di Majo je sugerisao da će Putin, ako Dragi ne preživi glasanje o poverenju u parlamentu u sredu, biti taj koji će zaista slaviti.

„Narativ o rastućoj pobuni naroda protiv zapadnih sankcija Rusiji svakako se dobro uklapa sa Putinovim centralnim narativnom u kojem su vreme i ekonomija na njegovoj strani, a gde sankcije više štete evropskim potrošačima nego ruskim. Ruski predsednik očigledno smatra da je rast cena goriva najsmrtonosniji mogući makroekonomski šok za političare jer podstiče inflaciju, a istovremeno usporava privredni rast“, smatra Vintur.

Foto:Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Previranja u Evropi

Takođe, u Francuskoj je Emanuel Makron oslabljen gubitkom svoje parlamentarne većine od stranaka koje su favorizovali Putina prethodnih godina. U Španiji, s druge strane, socijalisti su izgubili svoju bazu u Andaluziji pred izbore sledeće godine. Istovremeno, Narodna partija desnog centra u poslednjoj anketi ostvarila je novi rekord od 36,3 odsto glasova, što je ujedno i njen najbolji rezultat od aprila 2017. Ako se ponovi na izborima, to bi bio najbolji rezultat Za stranku od 2011. godine.

U Estoniji, Kaja Kalas, premijerka koja je snažno protiv Putina, jedva je politički preživela prošle nedelje. Nakon što je prethodna koaliciona vlada pala zbog najveće stope inflacije u celoj evrozoni (19 odsto), Kalas je vešto rekonstruisala novu vladu, ali uz određenu cenu estonskog budžeta i sopstvenog kredibiliteta. Ako se ekonomija ne poboljša do parlamentarnih izbora sledećeg marta, ona bi mogla da bude u nevolji.

U Varšavi je PiS već zabrinut da bi mogao da izgubi izbore sledeće godine, čak i ako opozicija nastavi da podržava Ukrajinu po svaku cenu, a u Bugarskoj je prozapadna vlada već pala. Političar koji je prošao najbolje na nedavnim izborima je verovatno Viktor Orban, Putinov najveći saveznik u Evropi.

Vintur napominje da je lako moguće da će se stvari za Stari kontinent još pogoršati. U sredu će, osim pitanja Dragijevog opstanka za Italiju, EU morati da odluči da li može da se dogovori o mehanizmu solidarnosti čak i ako ove zime ne bude ruskog gasa.

Putinove namere postaće jasne u četvrtak kada ruski snabdevač gasom Gasprom odluči da li če nastaviti sa isporukama u Evropu nakon godinu dana planiranog prekida održavanja gasovoda Severni tok 1. Ali znaci širom Evrope nisu previše . Gasprom je već u pismu poručio kupcima gasa da ne može da garantuje snabdevanje gasom i aktivirao je klauzulu o „višoj sili” kako bi se zaštitio od plaćanja kompenzacije za smanjene isporuke određenim kupcima u Evropi od 14. juna, tvrdeći da nije ispunio ugovor obaveze zbog „vanrednih” okolnosti, po dokumentu od 14.07.

Pročitajte još:

Mobilizacija protiv Putina

Nemački političari ne kriju od glasača moguće razmere katastrofe, što je svakako deo njihovog plana da mobilišu građane protiv Putina.

Klaus Miler, šef nemačkog energetskog regulatora, rekao je da bi cene gasa za potrošače mogle da se utrostruče do 2023. godine i da je „apsolutno realno“ da će kupci koji trenutno plaćaju 1.500 evra godišnje za gas morati da plaćaju 4.500 evra ili više u budućnosti.

„Ako dođe do eskalacije, verovatno ulazimo u najveću ekonomsku krizu koju je Nemačka doživela od kraja Drugog svetskog rata“, rekao je Tomas Matusek, bivši nemački ambasador u Londonu.

Uprkos trenutnom toplotnom talasu u Evropi, Matusek je bio u pravu kada je rekao da zima već dolazi, a glavno pitanje će biti nivo evropskih rezervi gasa za narednu zimu. Putin će postići svoj cilj ako uspe da Nemce tokom zime drži u neizvesnosti, smatra britanski novinar.

Za razliku od poslednjeg rutinskog održavanja Severnog toka 1, Gasprom ovoga puta nije povećao snabdevanje gasom ukrajinskim gasovodima, pa je izvoz ruskog gasa u Evropu trenutno oko četvrtine uobičajenog. To bi moglo da znači i „titansku bitku” između Nemačke i Rusije, upozorava Vintur.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Ipak, neke zemlje EU su bolje zaštićene. Italija je, na primer, napunila više od 65 odsto svojih kapaciteta za skladištenje gasa i na putu je da ispuni svoj cilj da dostigne nivo skladištenja od 90 odsto u oktobru, objasnio je Roberto Cingolani, ministar za životnu sredinu.

Ni Putin ne želi da rizikuje

Iako je Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Holandiji i ograničila isporuke za još osam zemalja, španska energetska kompanija Enagas saopštila je da Španci nemaju čega da se plaše jer gas mogu dobiti iz drugih izvora.

„Tu leži rizik za Rusiju. Putin će imati samo jedan pokušaj da izazove veliku krizu u EU. Ako to ne uspe, a evropske rezerve budu dovoljno velike da traju do sledećeg leta, Zapad će biti veoma blizu oslobađanja od zavisnosti od ruskog gasa. Time bi Putin možda zauvek ukinuo glavni izvor prihoda Rusije i izgubio najveće tržište na koje izvozi gas“, smatra Vintur i dodaje da je igranje sa gasom veliki rizik i za Putina.

Kako kaže, prvi čovek Rusije želi da okonča ovaj sukob i produži svoj mandat 2024. godine.

„On želi da mi budemo ti koji se osećaju kao da nemamo vremena, ali sat mu otkucava“, rekao je Vintur.

Zaključuje da je ovde po sredi dobro poznata teorija igara iz politicke ekonomije – igra kukavice u kojoj Putin i EU jure jedan prema drugom i čekaju da vide ko će prvi odstupiti. Ali u ovom slučaju, nijedna strana nije zaista spremna da umre zbog pobede.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Da li dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu žita dodatno komplikuje položaj srpskih ratara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare