Mapa: Nova.rs/Slađana Đermanović

Taman što je Evropa počela da se polako otvara i u najteže pogođenim zemljama se situacija sa koronavirusom stabilizovala, sada čak 19 zemalja ponovo beleži rast broja zaraženih, a brojke su trenutno naročito zabrinjavajuće u Španiji koja je i u prvom talasu bila jedno od najvećih žarišta.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 19 evropskih zemalja u roku od 14 dana zabeležilo je ukupan broj zaraženih viši od 20 na 100.000 stanovnika, a veliki broj stručnjaka ove podatke smatra prvim upozorenjem da bi stara žarišta očas posla mogla da se reaktiviraju.

Luksemburg i Španija beleže više od 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje, pokazuju poslednji dostupni podaci; Belgija više od 60, a Francuska i Holandija više od 40. Velika Britanija ima 20,7.

Najveći skok u broju zaraženih na 100.000 stanovnika je zabeležila Malta – sa 42,3 na 98,7.

Od suseda Srbije, rekordan broj novozaraženih po otvaranju granica i popuštanju restrikcija zabeležila je Hrvatska – čak preko 200 novih slučajeva u danu.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pretpostavlja se da je uzrok ponovnog skoka broja zaraženih u Evropi upravo otvaranje granica i prohodnost za turiste. Iako je za ulazak u većinu zemalja potreban negativan test na koronavirus i preduziaju se mere predostrožnosti i na aerodromima i na javnim mestima, cirkulisanje turista ipak je donelo nevolje, naročito zemljama koje pokušavaju da izvuku turističku sezonu.

Španija je u ponedeljak potvrdila ukupno 1.833 novih slučajeva, što je ukupan broj novozaraženih u poslednjih nedelju dana do tog trenutka popelo na 32.329. Rekordni dan posle ukidanja vanrednog stanja bio je prošli petak kada je potvrđeno 2.987 slučajeva, ali Gardijan ističe da brojke objavljene u ponedeljak u Evropi neretko ne pokazuju realno stanje jer vikendom dolazi do zastoja u testiranjima i dijagnostici.

Ukupno šest oblasti u Španiji je zasad uvelo nove zakone sa ciljem sprečavanja širenja zaraze, a među njima su i zabrana pušenja u jednoj od oblasti, zatvaranje noćnih klubova i restorana do jedan posle ponoći.

Baskija je uvela najstrože resktrikcije pošto su zvaničnici upozorili na rizik od „cunamija“ infekcija.

Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Pročitaj i:

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je saopštio da su izvor novih slučajeva u ovoj zemlji velika okupljanja i proslave, a istakao je i da postoji mogućnost da se venčanja zabrane ukoliko broj zaraženih nastavi da raste.

Špan je istakao i da je broj domaćih slučajeva velik jednako kao i broj uvezenih, ali i da bi na velikim zabavama virus mogao da se „širi vrlo, vrlo brzo“.

Broj novozaraženih je u Francuskoj u ponedeljak bio nešto manji od 500 – preciznije, 493 – što je pad u odnosu na više od 3.000 novopotvrđenih slučajeva u prethodna dva dana, a tamošnje vlasti saopštile su da se Pariz i Marsej smatraju „crvenim zonama“.

Najavljene su, u nekim oblastima oko Pariza, strože mere u staračkim domovima, kao i obavezno testiranje za zaposlene u njima i svima koji se vraćaju sa odmora.

Češka je takođe dosad potvrdila ukupno oko 20.000 slučajeva i skoro 400 preminulih, a od 1. septrembra će u ovoj zemlji biti obavezno nošenje maski u javnom prevozu i drugim javnim mestima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar