Foto: Privatna arhiva Mirjana Puzović

Više desetina miliona Evropljana suočilo se sa drastičnim merama u jeku pandemije pošto je Evropa postala žarište koronavirusa, a države poput Španije i Francuske uvele su ograničenja po ugledu na Italiju.

Italija je prva evropska država koja je uvela mere karantina u celoj zemlji u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, a italijanski zvaničnici su saglasni da iskustvo te zemlje u cilju spasavanja života svojih građana može biti korisno drugim državama.

“Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova rade i danju i noću na rukovođenju ovom krizom i sada je opštepoznato u svetu da postoji “italijanski model“, na koji se pozivaju čelnici država kao što je (predsednik Francuske Emanuel) Makron”, rekao je danas šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo, ocenivši da “italijanski pristup spasava živote”.

U Italiji je potvrđeno više od 23.000 slučajeva koronavirusa, a od posledica virusa umrlo je više od 2.000 ljudi. Najstarija žrtva virusa imala je 95 godina, a najmlađa 39.

Policija kontroliše ulice i kretanje građana kojima nije dozvoljeno da idu u grupama.

Sve radnje koje ne spadaju u neophodne, kao što su prehrambene prodavnice i apoteke, su zatvorene, a iz jednog domaćinstva u nabavku može otići samo jedna osoba.

Prodavci u prodavnicama i na pijacama koriste zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu, a u malim lokalnim radnjama ulazi jedan po jedan kupac, dok ostali čekaju svoj red na udaljenosti od barem jednog metra.

Italijani su ozbiljno shvatili mere koje je uvela vlada njihove zemlje i ulice koje su uobičajeno bučne i pune ljudi, sada su puste.

Policija kontroliše železničke stanice jer je kretanje građana dozvoljeno iz poslovnih i zdravstvenih razloga, uz poseban formular i obrazloženje razloga napuštanja mesta prebivališta.

Gradski prevoz funkcioniše, mada su autobusi uglavnom prazni.

Oko 10 odsto pacijenata zaraženih virusom Covid-19 nalazi se na intenzivnoj nezi, kazao je šef italijanske CIvilne zaštite Angelo Boreli.

Lombardiji, žarištu epidemije korona virusa u Italiji, nedostaju kreveti u bolnicama i zaštitne maske, i na ivici je kapaciteta.

Zdravstvene ustanove nastoje da prošire kapacitete pošto na intenzivnoj nezi nedostaje kreveta za zaražene koronavirusom.

Jedan od najbogatijih građana Italije, biznismen i bivši italijanski premijer, Silvio Berluskoni uručio je novčanu pomoć Lombardiji u iznosu od 10 miliona evra za izgradnju jedinice intenzivne nege sa 400 kreveta, saopštila je danas njegova stranka Napred Italijo (Forza Italia).

Čuvene znamenitosti i trgove u Italiji poput rimskog Koloseuma i Trga Svetog Marka u Veneciji, koje su do nedavno vrvele od turista, nije moguće posetiti zbog privremenih mera u cilju sprečavanja širenja virusa, ali ih je moguće gledati putem interneta zahvaljujući kamerama ().

Italiju, koja se tokom prethodnih pet godina suočila sa razarajućim zemljotresom, nekoliko poplava i urušavanjem mosta, pogodila je nova kriza.

Ekonomisti ocenjuju da se Italija “za sada drži”, ali da mnoge grane poput turizma, ali i mala preduzeća i radnje već osećaju ekonomske posledice epidemije korona virusa u Italiji.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram