Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Od sredine juna, temperature obaraju rekorde širom Evrope - od arktičkog kruga do severne Afrike. Toplotni talas oborio je dosadašnje junske temperaturne rekorde, a u nekim slučajevima je zabeležen skok temperature i do 20 stepeni. Vrelo je i u Srbiji, toliko da se vreme kategoriše kao opasno.

U nedelju za nama Italija je bila jedna od toplijih zemalja u Evropi, a živa u termometru obarala je rekorde u Rimu i Napulju gde je zabeleženo čak 41 stepen, što je najviša temperatura ikada izmerena u tim gradovima.

Pročitajte još:

„Čizma“ gori

Koliko je dramatična situacija u Italiji govori i podatak da su u pojedinim regionima uvedene restrikcije vode, pa čak i vanredno stanje.

U mnogim opštinama u Liguriji neće moći da se koristiti tuš na plažama, u Pijemontu noću se zatvara priliv vode, a Lombardija na severu traži pomoć od susedne Švajcarske. Gradonačelnik Milana naredio je da se isključe fontane i zabranjeno je punjenje privatnih bazena. Takođe, u većem broju oblasti na severu zemlje zabranjeno je zalivanje bašti i pranje kola.

vremenska prognoza
Vrućina Foto: AP Photo/Mario De Fina

Italija se uzda u kišu, koja se prema najavama tamošnjih meteorologa očekuje narednih dana. Ipak, do sredine sledeće nedelje veći deo zemlje biće na udaru veline, koja bi‚ prema najcrnjim prognozama, mogla da dostigne i 45 stepeni.

Jug odahnuo, sever na udaru

Španija je muku sa kojom se Italija suočava tek ostavila iza sebe. Drugu polovinu juna obeležile se temperatute tipčne za avgust, ali i više od toga – izmereno je čak 44 stepena. Vrelina uz jak vetar izazvala je šumske požare, zbog kojih je raseljeno nekoliko hiljada ljudi. Na terenu je svakodnevno bilo više stotina vatrgasaca i spasilaca, koji su do predaha došli tek krajem meseca kada su tempereture pale, a vrela vazdušna masa počela da se seli ka Francuskoj, a potom i ka istočnim i severnim delovima starog kontinenta.

I u Francuskoj živa u termometru prelazila je 40 podeoka, zbog čega je tamošnja vlada školarcima iz 12 najteže pogođenih regiona dozvolila da ne idu u školu, a u pojedinim gradovima su zabranjena okupljanja na otvorenom. Iz Francuske vreo vazduh seli se ka Poljskoj, gde su temperature iznad 30 stepeni Celizijusa, ali i Nemačkoj gde je na nekoliko lokacija izmereno 37 stepeni.

toplotni udar
Vrućina Foto:EPA-EFE/Salas

Alarm na Arktičkom krugu

Međutim, možda najalarmantiji podaci dolaze sa severa Evrope.

Atipično, i u ovim delovima Evrope padaju temperaturni rekordi. Na Arktičkom krugu u Norveškoj je ove nedelje izmerena temperatura od 32,5 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura ikada zabeležena unutar polarnog kruga u Evropi i znatno viša od junskog proseka koji u ovoj državi iznosi oko 13 stepeni.

Topli talas kosi i Japan

I sa druge strane sveta, u Japanu, ove nedelje zabeležena je temperatura vazduha od 40,2 stepena Celzijusa, što je najviša izmerena vrednost u toj zemlji tokom juna. Japanska vlada zatražila je od stanovnika da do septembra štede električnu energiju kako bi izbegli eventualna isključenja.

Padaju rekordi na Balkanu

Vrucina Spanija
Vrućina Foto:EPA-EFE/Salas

Ni Balkan nije pošteđen. Naprotiv. Toplije je od severa, ali i delova juga, poput Grčke gde se temperature krećeu u rasponu od 33 do 36 stepeni. U Sloveniji i Hrvatskoj temperature su premašile junske proseke, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura 0,2 stepena ispod junskog rekorda od 41 stepena Celzijusa.

Vreme u Srbiji je opasno

Gotovo svakodnevno Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava na visoke temperature koje i tokom noći ne padaju ispod 25 stepeni. Tropske noći prati visoka temperatura u toku dana, koja na pojedinim mestima dostiže i 37 stepeni. Uz to, indeks UV zračenja je „crvenoj“ zoni, odnosno iznad 8.

Danima na snazi je „narandžasti“ meteoalarm koji vreme kategoriše kao opasno. Predah je najavljen za subotu, kada se očekuje kiša u pojedinim delovima zemlje, međutim, već u nedelju sunce se ponovo vraća. Prema najvama RHMZ, veoma toplo vreme trajaće sve do srede.

Četiri saveta kako da se sačuvate od toplotnog udara

* Nosite sa sobom flašicu vode gde god da idete jer po vrućini treba piti više od onih uobičajenih dva litra vode. Takođe, nikako ne treba piti vrlo hladnu vodu kad je telo zagrejano, već onu sobne temperature.

* Ako je moguće, napolje ne izlazite, posebno na sunce, od 11 do 17h. Ako morate, uvek nosite kapu. To je obavezno. I prethodno se namažite sredstvom sa faktorom za sunčanje.

* Gledajte da uvek nosite odeću od prirodnih materijala, najbolje od pamuka, jer je to mnogo bolje kod znojenja, a i tako koža diše i lakše se bori sa vrućinom.

* Lagana hrana je pravi izbor za ove dane, u suprotnom ćemo teškim obrocima dodatno opteretiti organizam, a to mu nikako neće prijati dok su velike vrućine.

I iz Zavoda za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović – Batut“ stiglo je upozorenje zbog vremena. Kako su naveli, temperature će biti u kategoriji „opasne pojave“ sve do 5. jula.

Vreme leto vrucina
Vrućina u Beogradu Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„U nаrеdnih dеsеt dаnа pоstојe uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа tеritоriјi sеvеrnоbаnаtsкоg окrugа. Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u каtеgоriјi оpаsnе pојаvе u pеriоdu оd 30. јunа dо 4. јulа u pојеdinim dеlоvimа sеvеrnе, istоčnе i zаpаdnе Srbiје, а 5. јulа i nа pоdručјu Bеоgrаdа i mаčvаnsкоg окrugа“, saopšteno je iz „Batuta“.

BONUS VIDEO: Rad na vrućinama: Važno je da simptome toplotnog udara prepoznamo na vreme

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram