Makedonija Skoplje protest
Protesti u Skoplju Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Parlament Severne Makedonije u četvrtak će razmatrati francuski predlog za uklanjanje bugarskog veta i početak pregovora sa EU.

Na internet stranici Sobranja (sobranie.mk) objavljeno da je za četvrtak, 14. jula, u 13.00 zakazana 80. plenarna sednica na kojoj će se poslanicima obratiti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pola sata iza toga je zakazana nova sednica na kojoj je jedina tačka dnevnog reda „Informacija o sadržaju Predloga pregovaračkog okvira za pristupne pregovore Severne Makedonije sa Evropskom unijom, koji je predložilo Predsedništvo Francuske Savetu Evropske unije 30. juna“.

Vlada Dimitra Kovačevskog je, na zahtev opozicije na jučerašnjoj koordinaciji predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa, danas popodne dostavila skupštini dopunu Informacije o sadržaju Predloga-pregovaračkog okvira, koji je parlamentu prosledila u četvrtak 7. jula na „razmatranje i donošenje daljih zaključaka“.

PROČITAJTE JOŠ

Takozvani francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovora, iza kojeg je stala cela EU, u Severnoj Makedoniji je naišao na snažan otpor makedonske opozicije, velikog dela građana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

U Skoplju od subote, 2. jula, svakodnevno građani demonstriraju protiv tog predloga, a te proteste podržala je koalicija oko najveće partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levica Dimitra Apasijeva, tražeći da se odbije predlog jer vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Do sada je prihvatljiv bio jedino koalicionoj vladi SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

BONUS VIDEO: Građani Severne Makedonije o pristupu EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar