Duže od nedelju dana stanovnici Severne Makedonije biraju ulicu kao način da iskažu mišljenje o novom političkom zemljotresu između Severne Makedonije i susedne Bugarske. Bes građana izazvao je francuski predlog, od strane mnogih ocenjen kao istorijski, a od strane drugih kao - izdajnički. Fokus ovog predloga je pokretanje pregovora o članstvu u EU, ali i rešenje višedecenijskog sukoba sa Bugarskom oko istorije i jezika.

Predvođeni najvećom opozicionom partijom VMRO-DPMNE, stanovnici ove zemlje na ulici se sukobljvaju sa policijom, poručuju vlastima da ne žele da „budu deo Bugarske“, a do eskalacije je došlo kada je grupa demonstranata upala u makedonski parlamen Sobranje.

Skoplje protest Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Strah od „bugarizacije“

Najveća zamerka koju demonstranti imaju na francuski predlog tiče se „bugarizacije“ njihove zemlje. Naime, onii smatraju da će Bugarska uvek blokirati pristup Severne Makedonije Evropskoj uniji. Takođe, strahuju da bi eventualna ratifikacija ovog predloga u parlamentu značila odricanje istorije i jezika u korist Bugarske, sa kojom se vodi spor već nekoliko decenija.

Šta piše u predlogu?

Obzirom da Bugarska blokira početak pregovora Severne Makedonije sa EU, tvrdeći da je makedonski jezik samo dijalekat bugarskog, Francuska se postavila kao posrednik između dve zemlje. Tokom šestomesečnog predsedavanja Unijom, Francuska je izradila predlog koji ima za cilj okončanje spora i konačni početak evrointegracija Severne Makedonije.

Foto: REUTERS/Nake Batev

Zahtev Bugarske je da Severna Makedonija prizna da njen jezik ima bugarske korene, da u ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine „govor mržnje“ protiv Bugarske.

To se liderima Severne Makedonije nije dopalo, pa su predlog odbili. Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski tražio je od EU garancije da Bugarska neće nametnuti nove uslove koji će ponovo dovesti do zastoja u pregovorima, ali i izmenio prvobitne tačke predloga.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

On zahteva korišćenje termina makedonski jezik, zaštitu makedonskog identiteta, kao i da pregovori o pristupu EU počnu pre ustavnih promena koje bi uključile bugarsku manjinu u preambulu Ustava Severne Makedonije.

Tako je u Skoplje stigla nova verzija predloga, prihvaljiva Kovačevskom, ali ne i najvećoj opozicionoj partiji i delu građana koji podržava ovu političku opciju.

Bugarska uklonila veto

Kako je sporazum prihvatljiv i bugarskim vlastima, tamošnji parlament je ukinuo veto na početak pregovora EU i Severne Makedonije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema nacrtu sporazuma, Bugari će biti priznati kao manjina kroz Ustav Severne Makedonije, dve prestonice će održavati dobre odnose.

Međutim, Bugarska i dalje ne priznaje postojanje makedonskog jezika, što bi moglo da bude kamen spoticanja.

Da bi se sa pregovorima konačno krenulo, francusko rešenje treba da usvoji dvotrećinska većina u makedonskom Sobranju. Ipak, to neće teći glatko obzirom na proteste koji bukte u Skoplju.

„Neću prihvatiti ultimatum koji je na uštrb dostojanstva naroda, zato pozivam na sveopšti protest ispred zgrade Vlade“, poručio je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

BONUS VIDEO Monumentalni spomenik u čast srpske pobede, a danas ruina na obroncima makdedonske goleti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare