Makedonija Skoplje protest
Protesti u Skoplju Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Građani koji se protive francuskom predlogu za rešavanje spora Severne Makedonije s Bugarskom, koji stopira početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, blokirali su u petak saobraćaj u glavnom gradu Skoplju, uključujući i glavnu ulicu ispred zgrade Vlade Severne Makedonije.

Blokada ispred Vlade u Skoplju trajala je od 13 do 14 sati, a najavljeno je zaustavljanje saobraćaja na još nekoliko lokacija, među kojima su i magistralni putevi Štip – Veles, Strumica – Radoviš i Pletvar – Prilep.

Tokom blokade oglasio se i poslanik opozicione stranke VMRO-DPMNE Dragan Kovački, koji je istakao da pozivaju Vladu da „kaže ne ovom sramnom rešenju kojim se briše makedonski narod i jezik“.

„Narod jasno poziva Vladu i državni vrh da kažu ‘ne’ ultimatumu. Da ne pokušavaju nešto da proguraju kroz pokušaje u parlamentu, gde imaju glasačku mašineriju grupe poslanika za koje znamo da će glasati u skladu s njihovim zahtevima. Vlada je odgovorna ovom narodu. Vlada ne sme da proda nacionalne makedonske interese, već je dužna da ih brani“, rekao je Kovački.

Demonstranti su najavili nastavak protesta u nedelju u 19 sati.

Vlada Severne Makedonije u četvrtak je saopštila da je predlog, odnosno pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vreme predsedavanja EU, prosleđen Sobranju na razmatranje i dalje zaključke.

Vlada Republike Severne Makedonije je 30. juna primila izmenjeni predlog, posle čega je otpočeo proces konsultacija, prvo s koalicionim partnerima, zatim s predsednikom države, potom s Parlamentom i opozicijom, kao i s civilnim sektorom.

BONUS VIDEO: Protesti u Skoplju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare