Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U Severnoj Makedoniji umrlo još četvoro od koronavirusa, pa je broj žrtava te zarazne bolesti porastao na 30, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. Vlasti uvode strožiji karantin.

Na Infektivnoj klinici u Skoplju u sredu popodne je umrla porodilja (27) pozitivna na koronavirus. Filipče je naveo da je ta porodilja iz Kumanova 30. marta na skopskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo „rodila nedonoseno muško novorođenče, negativno na virus“.

Porodilja je, naveo je, prebačena na Infektivnu kliniku 31. marta „zbog pogoršane kliničke slike i otežanog disanja, ali je pored napora lekara brz i agresivan razvoj bolesti bio fatalan“.

„Klinika za ginekologiju i akušestvo informiše da je beba u dobrom stanju, da je još uvek na intenzivnoj nezi i da je pod stalnim nadzorom tima klinike“, napisao je Filipče na Fejsbuku.

On je naveo da je na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju preminuo 73-godišnjak iz Kumanova, da je koronavirus postmortem potvrđen kod osobe stare 44 godine koja je pronađena u svom stanu u Kavadarcima i da jedan pacijent u utora uveče preminuo na putu ka skopskoj bolnici „8. septembar“.

Sa klinike za infektivne bolesti, istakao je, otpušteno je pet pacijenta koji su ozdravili, pa je sada ukupan broj izlečenih sada je 35. Prema podacima koje je objavio Filipče, u prethodna 24 sata registrovano je 18 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, sa čime ukupan broj dijagnostikovanih pacijenta iznosi 617 (553 aktivna slučaja).

Ukupno najviše potvrđenih slučajeva koronavirusa od pojave zaraze ima u Skoplju (261) i u Kumanovu (130), a dosada je napravljeno ukupno 6.230 testiranja na „kovid 19“.

 

Strožiji karantin

 

U Severnoj Makedoniji od danas će karantin počinjati u 16 sati i trajaće do pet ujutru narednog dana, dok će vikendom biti zabranjeno kretanje građanima od petka u 16 do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Vlada je odlučila i da građani stariji od 67 godina mogu da izlaze vikendom između deset i 12 sati, a mlađi od 18 godina između 13 i 15 sati, prenosi MIA.

Građanima je zabranjeno da borave na javnom mestu u grupama većim od dve osobe, sa izuzetkom dece mlađe od 14 godina ukoliko su u pratnji roditelja.

Poljoprivrednicima je dozvoljeno kretanje na teritoriji sela, isključivo u radne svrhe.

Od nove mere izuzeti su policija, vojska, zdravstveni radnici, kao i apoteke, prodavnice i restorani koji isporučuju hranu.

Za protekla 24 časa potvrđeno je 18 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, tako da je sada u Severnoj
Makeodniji ukupno zaraženo 617 osoba.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram