Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Svetski tehnološki div Majkrosoft potvrdio je za Klix.ba da IT kompanija iz BiH Prointer ITSS više nije njihov partner. Time je i ozvanično informaciju od pre dva dana, iako je menadžment Prointera u međuvremenu pokušao da damentuje da je saradnja sa Majkrosoftom prekinuta. Mediji u BiH već godinama upozoravaju kako je Prointer, zbog povezanosti sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, bio privilegovan u dobijanju poslova na javnim konkursima, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako nisu želeli da govore o detaljima prekida partnerstva, jasno je kako se ovo dešava usled proširenih američkih sankcija Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a. Prointer važi za kompaniju koja na javnim tenderima u BiH dobija brojne i višemilionske poslove.

U samo tri godine IT kompanija Prointer prešla je put od Majkrosoftovog partnera godine (2018.) do uklanjanja s liste partnera (2022.). Prointer više neće imati licencu odnosno mogućnost da ubuduće koristi i prodaje programe Majkrosofta, prenosi Klix.ba.

I mnoge druge kompanije iz regiona i sveta već otkazuju saradnju svima koji su pod američkim sankcijama ili se dovode u vezu s osobama ili kompanijama koje su Sjedinjene Američke Države označile.

Majkrosoft logo
Majkrosoft logo Foto:EPA/SEBASTIAN KAHNERT

Pod direktnim američkim sankcijama osim Dodika je i Alternativna televizija (ATV), iz koje su za portal Klix.ba potvrdili probleme koje zbog sankcija već imaju.

„Saradnju nam je otkazalo nekoliko pravnih osoba i to očekivano – zbog prisustva američkog kapitala u vlasničkim strukturama“, kazali su oni.

Povezanost sa Igorom Dodikom

Mediji u BiH već godinama upozoravaju kako je Prointer, zbog povezanosti sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, bio privilegovan u dobijanju poslova na javnim konkursima i da su sugerisali kako je u tome ključna bila politička uloga i moć koncentrirana u rukama njegovog oca, prenosi Hina.

Dodikov sin Igor i ranije je bio pod medijskom lupom kada se ispostavilo kako je dobijao povlašćena kreditna sredstva Investicijsko-razvojne banke RS, čiji vlasnik entitetska vlada. Ta mu je banka odobrila milion i po evra za poslovanje firme FruitEco, registrirane za uzgoj i preradu voća i povrća.

Koje su tačno njegove veze s Prointerom nije razjašnjeno, no sam Milorad Dodik ranije je tvrdio kako je njegov sin u toj firmi “stručni konsultant”.

Igor Dodik
Igor Dodik Foto:N1

Igor Dodik i njegova sestra Gorica, koja u Banjaluci drži restoran, ujedno su suvlasnici tvrtke Global Liberty, registrirane za trgovinu drvetom i građevinskim materijalom.

Sam Milorad Dodik u svom je imovinskoj karti prijavio imovinu vrednu 2,4 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 1,2 miliona evra.

Sankcije

Evropski parlament u četvrtak je pozvao Evropsko veće da sledi primjer SAD-a i da nametne sankcije Dodiku zbog njegovog ponašanja i ugrožavanja mira i stabilnosti BiH, prenosi N1.

Stanje u BiH biće na dnevnom redu sednice Evropskog veća zakazane za 21. februara.

Dodiku su američke sankcije uvedene još 2017. godine, a početkom ove godine one su pojačane, pa su sankcionisani i njegov pravni savetnik Milan Tegeltija, kao i banjolučka Alternativna televizija (ATV), označena kao firma koja je takođe povezana sa korupcijom.

Milorad Dodik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sankcije znače zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje eventualne imovine u toj zemlji, ali i zabranu američkim državljanima da posluju sa sankcioniranim osobama i firmama.

U pojašnjenju o razlozima uvođenja sankcija, koje je 5. januara objavila američka administracija, stoji kako Dodik koristi svoju poziciju u vlasti za akumuliranje ličnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije, a njegova etnonacionalistička retorika podela odražava napore da odvrati pažnju od koruptivnih aktivnosti.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare