Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Evropski parlament osudio je srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i pozvao Evropski savet da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima.

Ovaj deo navodi se u amandmanu uz godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Amandman su podneli zastupnici Pedro Markes, Tonino Pikula i Tis Reuten, a za njega su glasala 504 poslanika u EP-u.

Pročitajte još:

„Poziva se Savet da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine“, ističe se u amandmanu uz godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Protiv su glasala 93 poslanika , a 72 su bila suzdržana. Zanimljivo je da je amandman Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta podržala većina iz grupacije EPP-a te da je hrvatski HDZ ostao uz radikalnu desnicu i populiste, prenosi Klix.ba.

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne mere koje je uvela Republika Srpska, a čiji je cilj, kako se navodi, uspostava paralelnih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja. Time se, kako se ističe, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna pretnja njenom jedinstvu i teritorijaloj integraciji.

Takođe se osuđuje štetna uloga regionalnih aktera i spoljno uplitanje Rusije.

Obzirom na to da se u amandmanu pominje i negativno učešće regionalnih aktera, izvesno je da se misli na politiku Hrvatske, a pre svega poruke predsednika Zorana Milanovića, navodi bih medij.

„Poziva se Veće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, ističe se u amandmanu.

BONUS VIDEO: Milanović brani Dodika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram