Aleksandar Lukašenko Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u intervjuu za BBC da je "apsolutno moguće" da je vojska njegove zemlje pomogla migrantima da pređu u Poljsku, ali negira da su migranti bili pozvani da dođu u Belorusiju.

Pročitajte još:

„Mislim da je to apsolutno moguće. Mi smo Sloveni. Imamo srca. Naše trupe znaju da migranti idu u Nemačku. Možda im je neko pomogao. Neću ni da se bavim tim“, rekao je Lukašenko u  intervjuu koji je snimljen u predsedničkoj palati u Minsku.

Međutim, prvi čovek Belorusije negirao je da je pozvao hiljade migranata u svoju zemlju u pokušaju da izazove graničnu krizu sa susednim EU zemljama.

„Rekao sam da neću da zadržavam migrante na granici. Ako budu i dalje dolazili, neću ih zaustavljati, jer oni ne dolaze u moju zemlju, oni idu kod tebe. To sam mislio. Ali nisam ih pozvao ovde. I da budem iskren, ne želim da idu kroz Belorusiju“, rekao je.

EU optužuje Lukašenka da je organizovao dolazak migranata i krizu na granici EU u znak odmazde za sankcije koje su njegovoj zemlji uvedene zbog brutalnog obračuna sa opozicijom nakon masovnih protesta posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine.

Hiljade demonstranata i opozicionih aktivista je privedeno tada, a liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja je proterana iz Belorusije nakon što je proglasila pobedu. Njen tim je kritikovao BBC zbog intervjua, koji su opisali kao „davanje reči diktatoru“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare