Foto:profimedia.rs

Migranti zarobljeni na granici između Poljske i Belorusije na stotine puta pokušavali su da probiju granicu, ali ih je 15.000 poljskih vojnika raspoređenih na granici zaustavilo. U šumama na granici, gde je već danima temperatura ispod nule, ima i mnogo dece koja spavaju u šatorima bez tople odeće i toplog obroka. Roditelji koji su ih poveli na put ka nekom boljem sutra sada strahuju za njihov život.

PROČITAJTE JOŠ:

Ibrahim (37) iz Sirije, sa četvoro dece i prijateljima potražio je sklonište u šumi oko Bresta, beloruskog grada u blizini granice sa Poljskom. U Belorusiju su stigli pre nekoliko nedelja, nadajući se da će preći u Poljsku, ali su nakon nekoliko neuspelih pokušaja prelaska granice ostali zaglavljeni i zemlji Aleksandra Lukašenka.

Dok je Ibrahim pričao sa novinarima „Al Džazire“, njegov sin Jusuf (5) plakao je i govorio da mu je hladno i da je gladan.
„Vidim decu kako mi umiru pred očima i ne mogu ništa da uradim da im pomognem. Mi ovde umiremo“, rekao je.

Radnici i aktivisti nevladinih organizacija u Poljskoj pokušavaju da skrenu pažnju medija i javnosti na sudbinu dece koja su se, ni kriva ni dužna, našla u situaciji da im je život ugrožen. Hrane je malo, a vremenski uslovi se pogoršavaju iz dana u dan. Za sada zabeležena je smrt najmanje jednog deteta.

Poljska Belorusija migranti
Migranti na granici Poljske i Belorusije Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

„Molim te, daj mi vode“

„Border Ejd“, grupa medicinskih volontera koji rade na poljskoj granici, lečila je na desetine dece. Prema rečimma lekare Kaje Filačinske i pre nego što su došli na teren čuli su za smret 16-godišnjeg dečaka iz Iraka koji je umro u septembru. Pre smrti je povraćao krv. Do danas je najmanje dest ljudi poginulo u blizini granice.

„Prvi put kada smo videli decu u šumi, bili smo šokirani. Videli smo ženu kako čuči dok doji bebu usred noći, a pored nje stoji još jedno trogodišnje dete. Nismo mogli da izbacimo ovu sliku iz glave, napuštena žena sa dvoje dece u hladnoj šumi usred ničega“, rekla je ona.

Migrati granica Belorusija Poljska
Migranti na granici Belorusije i Poljske Foto:EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Nije poznato koliko je dece migranta na granici, ali se procenjuje da ih ima na stotine. „Border Ejd“ je jednom prilikom pomogao grupi od 30 ljudi, među kojima je bilo 16 dece.

„Iz mraka šume smo videli njihove male ruke kako posežu za nama i traže vodu i hranu. Deca su vikala: ‘Molim te, daj mi vode’. Bilo je srceparajuće“, rekla je Filačinska.

Slomljen nos i modra rebra za pokušaj prelaska granice

Za decu su ovi uslovi nepodnošljivi, ali i stariji se teško nose za hladnoćom, manjkom hrane i sna, ali i nasilnim postupcima granične policije. Jusuf Atalah (37) iz Sirije na svojoj koži je osetio brutalnost graničara. Srećom, na kraju je uspeo da pređe granicu i uđe u Poljsku, ali nije bilo nimalo lako.

Lukašenko preti: Šta ako zavrnemo prirodni gas?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je zapretio da će prekinuti tranzint gasa ka Evropi preko gasovoda Jamal-Eropa, ako EU pooštri sankcije Minsku.
„Oni nam prete da će zatvoriti granicu, a mi ih snabdevamo gasom. A šta ako mi zavrnemo prirodni gas?“, poručio je Lukašenko.

EU, koja je oštro osudila postupke Belorusije, čak ih nazvala i „hibridni rat“, ranije je najavila nove sankcije koje će biti usmerene protiv 30 pojedinica i entiteta, uključujući i beloruskog ministra spoljnih poslova.

Atalah je tek iz trećeg pokušaja uspeo da pređe granicu. Prethodno je boravio u izbegličkom kompu u Bjalistoku. Prilikom jednog pokušaja prelaska granice stražari su ga uhvatili, kao i sve koji su bili deo njegove grupe, i pretukli ih. Jusuf je imao povrede na licu, slomljen nos i modra rebra.

„Odveli su nas u zabranjeno područje To je bio prvi pokušaj da pređemo granicu“, rekao je i dodao da su Belorusi odbili da mu pruže pomoć i više puta mu govorili da krene ka Poljskoj.

Istakao je da su poljski oficiri bili ljubazniji od onih u Belorusiji.

„Odveli su me u bolnicu i ekipa je bila sjajna. Lekari su mi čak dali i odeću“, rekao je on.

Napetost na granici ne jenjava

Poljska granična straža u sredu je zabeležila 468 pokušaja prelaska granice, a dan ranije ih je bilo skoro 600. U noći između srede i četvrtka migranti su bacali kamenje na poljske graničare i koristili balvane kako bi srušili ogradu od bodljikave žice, ali nisu uspeli. Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Foto:State Border Committee of the Republic of Belarus via AP

Prethodno, u noći između utorka i srede, grupa migranata uspela je da probije barijeru i uđe u Poljsku.

Novinarima i humanitarnim radnicima je zabranjeno da putuju u oblast u kojoj se nalaze migranti nakon što je nedavno Poljska proglasila vanredno stanje. Samo je lokalnim stanovnicima dozvoljeno da uđu u to područje.

BONUS VIDEO Vrisci i zapomaganja migranata na poljsko-beloruskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare