Foto:Shutterstock

Japansku sektu Happy Science ("Vesela nauka") koja broji milione pristalica predvodi čovek koji tvrdi da kroz njega govori Buda (i Isus i Fredi Merkjuri) i tvrdi da može da pobedi koronavirus. Za pare, podrazumeva se.

Kada je u Njujorku prošlog meseca proglašen karantin, propovednici verske grupe pod imenom Happy Science na praznom Tajms skveru održali su nekakvu opskurnu liturgiju. Nosili su ritualne pozlaćene odore i stajali u polukrugu.

„Sudnji dan možda dolazi“, rekao je mladi propovednik. „Ali naš najveći spasitelj, naš gospodar je ovde na zemlji.“

Vesela nauka je zapravo ogromna i moćna struktura sa milionima sledbenika i desetinama hiljada misonarskih ispostava u čitavom svetu, piše Njujork tajms. Tajna je (na neki način), vrlo neprijateljski nastrojena prema medijima i koncipirana kao sistem u kojem se napredovanje debelo plaća. Često se naziva i tokijskom varijantom Sajentološke crkve.

Japan tajms je 2009. godine pisao da Vesela nauka „mnogima opasno miriše na kult“.

Pandemija koronavirusa se, očekivano, ispostavila savršenim tlom za apokaliptične teme i ezoterijske doktrine ove sekte. Veliki, baš veliki broj njihovih tekstova govori o NLO, izgubljenim kontinentima i demonskim ratovima; sada se Vesela nauka bavi natprirodnim i vanzemaljskim poreklom koronavirusa.

Pored DVD, CD i knjiga, Vesela nauka na prodaju sada nudi i „spirirtualnu vakcinu“ – za određenu sumu, verujući se blagosiljaju ritualnim molitvama koje leče virus.

Zvezda u centru univerzuma ove sekte je nekadašnji broker sa Voltrita Rijuho Okava koga sledbenici smatraju inkarnacijom božanskog bića sa Venere. Štaviše, Okava tvrdi da može da kanališe duhove stotina ličnosti – mrtvih i živih – među kojima su Fredi Merkjuri, Barak Obama i Stiv Džobs. On se skoro nikada ne pojavljuje u medijima.

Kada je osamdesetih godina stigao na Menhetn i počeo da radi, shvatio je da bi radije da se bavi nečim drugim umesto berzom. Tada je počeo da veruje da je u kontaktu sa mudracima iz prošlosti poput Bude i Isusa. Oni su mu rekli da je odabran da iskupi svet koji je pošizeo. I ko je bio on da kaže ne?

Vratio se u Tokio, devedesetih objavio knjige poput „Stravičnih otkrića Nostradamusa“ i „Velikih alahovih upozorenja“ koje su bile hitovi, a sa popularnošću su došle i nove priče. Prvo je bio samo medijum, pa je postao reinkarnirani Buda, a na kraju je sebe proglasio višim božanstvom na zemlji. I njegovi sledbenici su se složili sa tim.

Okava propoveda da je život na zemlji pre mnogo miliona godina stvorio bog sa Venere pod imenom El Kantare koji se kroz istoriju reinkarnirao u druga božanstva i vladare. Poslednja inkarnacija El Kantarea je, razume se, sam Okava.

Donacije i druga sredstva su se neprekidno uvećavala, uz medijsku pažnju, i Okavi je projekat doneo ogromno bogatstvo. Prema nekim procenama, Vesela nauka ima godišnje prihode u iznosu od 45 miliona dolara.

Kao i svaka sekta, i ova Okavina je morala da se izbori za svoje mesto. Rivalstvo sa sličnom grupom je sredinom devedesetih eskaliralo kada je izvršen pokušaj ubistva Rijuha Okave, a potom je grupa Aum Šinrikjo izvršila napad na tokijski metro otrovnim gasom kada je poginulo trinaestoro ljudi, a povređeno nekoliko hiljada.

Vesela nauka je u međuvremenu otvorila privatne škole, infiltrirala se u japansku politiku 2009. godine sa desničarskom agendom, a čak se okušala i na lokalnim izborima. Okava je dosad napisao više od 2.000 knjiga, mada je većina sačinjena od transkribovanih propovedi.

Okavin sin je jedan od njegovih najžešćih kritičara („Verujem da je ovo što moj otac radi potpuni nonsens“, rekao je Hiroši Okava), a kada je Okavina supruga Kjoko napustila grupu 2011. godine, rekla je da nije istina da Vesela nauka broji 11 miliona članova, već da ih je najviše 30.000.

Okava je to rešio tako što se odrekao svoje porodice i proglasio ih demonima, a onda našao sebi novu ženu. Tada je odlučio i da osvoji Ameriku.

U Americi je Vesela nauka, u najmanju ruku, bila vrlo dobrodošla; 2008. godine grupa je kupila prostor na Menhetnu koji je pretvoren u sedište organizacije u Severnoj Americi.

Najpopularnije su, kažu njegovi saradnici, knjige o demonima, a prava prilika da osvoji svet Okavi se ukazala kada se pročulo da se iz Kine širi novi smrtonosni virus.

Okava od januara tvrdi da prima poruke od trojstva vanzemaljaca – koji nose imena Goal, Metatron i Jaidron – i duhova kineskih lidera, od kojih je jedan i Si Đinping. (Anđeli čuvari Borisa Džonsona, Džona Lenona i Angele Merkel takođe su poslali pokoju poruku.)

Vesela nauka tvrdi da je virus biološko oružje koje je kineska vlada stvorila u Vuhanu, a koje je onda NLO oslobodio iz laboratorije kako bi kaznio komuniste za bezbožničko ponašanje.

Propoved je brzo pretvorena u manifest – koji je u međuvremenu preveden i na engleski – a uz seriju knjiga, grupa sada nudi i video materijal na temu koronavirusa: Okinavin glas dok ga slušate trebalo bi da podstiče jačanje imuniteta.

Okava takođe obavlja i rituale za čudesno lečenje virusa; sesije se održavaju privatno u hramovima, u zamenu za donacije, a na japanskim reklamama nalaze se različiti cenovnici blagoslova protiv virusa – cena se kreće od sto do više od 400 dolara.

Odnedavno, Vesela nauka nudi mogućnost primanja spiritualne vakcine na daljinu.