Gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Cene gasa u Evropi skočile su danas gotovo za četvrtinu nakon što je Gasprom objavio da do daljnjeg neće Evropi dostavljati gas preko gasovoda Severni tok 1 zbog problema sa turbinom.

Cena gasa je danas premašila 2.850 dolara za 1.000 kubnih metara, prenosi ruska agencija TASS, pozivajući se na podatke sa londonske ICE berze.

Gas za oktobarsku isporuku ugovara se na TTF čvorištu u Holandiji po ceni od 2.853 dolara za hiljadu kubika, što je 272 evra po megavat-satu (MWh), po trenutnom kursa evra prema dolaru.

Naknadno se stabilizovala na 256 evra za megavat sat, u plusu 23 odsto. U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje viša je gotovo pet puta.

U petak 2. septembra, Gasprom je naveo da je tokom redovnog održavanja gasovoda otkriveno curenje nafte na jedinoj radnoj jedinici kod Sankt Peterburga, zbog čega je obustavljena isporuka gasa Evropi preko Severnog toka 1.

Kompanija je prošle nedelje obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i gas je ponovo trebao krenuti u Evropu u subotu rano ujutro.

PROČITAJTE JOŠ:

„Do gasa je teško doći – sve je teže zameniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije“, tumači viši saradnik za sirovine Aurora Enerdži Riserča Džejkob Mandel.

Izgledi za rast cena prirodnog gas povećavaju izglede recesije u Evropi ove zime, a to su loše vesti za evro koji je jutros pao na najniži nivo odnosu na američki dolar u poslednjih 20 godina.

Evro je pao za 0,7 odsto u 7:30 sati u ponedjeljak te je jedan američki dolar iznosio 0.98 evra.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare