Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Ruska energetska kompanija Gasprom je saopštila da je Siemens Enerdži spreman da pomogne u popravci pokvarene opreme za gasovod Severni tok 1, ali je tvrdi da Siemens nema mesta za izvođenje radova.

„Siemens je uključen u popravku bloka Severnog toka, otkriva kvarove i spreman je da ih otkloni, ali nema gde da ih popravi, saopštio je Gasprom .

„Siemens učestvuje u radovima u skladu sa važećim ugovorom, otkriva kvarove, potpisuje akt o otkrivanju curenja ulja i spreman je da ih otkloni. Samo nema gde da se popravi“, navodi se na Telegram kanalu Gasproma, prenose RIA novosti.

Siemens je naveo da je spreman da učestvuje u popravci i da otkloni kvarove za koje je Gasprom rekao da su ga primorali da obustavi snabdevanje Nemačke gasom, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Gasprom je dan ranije saopštio da Severni tok 1, koji je prethodno bio zaustavljen na tri dana zbog planiranog održavanja, ne može da nastavi sa radom zbog curenja nafte na bloku Trent 60. Predstavnik nemačke kompanije Simens Enerdži rekao je za RIA Novosti da je kompanija ne smatra zaključak „Gasproma“ tehničkim razlogom za zaustavljanje gasovoda.

Severni tok 1 radi sa ograničenjima od sredine juna, a od kraja jula radi sa samo 20 odsto od svojih skoro 170 miliona kubnih metara kapaciteta dnevno.

Ruska strana je istakla da je do smanjenja isporuka došlo isključivo zbog sankcija, što je izazvalo probleme u održavanju i popravci Simens gasnih kompresorskih jedinica. Nedavno je radila samo jedna turbina.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare