Foto:EPA-EFE/MENAHEM KAHANA

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegov glavni koalicioni partner Beni Ganc rekli su danas da su obojica prihvatili predlog da se odloži ključno glasanje o budžetu i tako izbegli kolaps svog savezništva i sprečili četvrte izbore za manje od dve godine.

Time je otvoren i put parlamentu da usvoji predlog za odlaganje glasanja o budžetu do decembra.

Netanjahu je prihvatio predlog u nedelju, ali su danas njegov konzervativni Likud i Gancova partija centra Plavo i belo nastavili da optužuju jedna drugu da podrivaju dogovor.

Suočeni s istekom roka za glasanje obojica su večeras saopštila da su dali instrukcije svojim partijama da podrže predlog o odlaganju.

„Ako dođemo do izbora krv će se prolivati na ulicama“, upozorio je Ganc u obraćanju javnosti prenošenem preko televizije uz napomenu da je zemlji „potrebna vlada koja se suočava s onim to je potrebno izraelskom društvu, a ne unutrašnjim sukobima“.

Pre nego što je Ganc to rekao, Netanjahu je objavio video saopštenje, ocenivši da su „novi izbori poslednja stvar koja je potrebna Izraelu“.

Netanjahu i Ganc dogovorili su se da obrazuju koalicionu vladu i izbegnu novo glasanje u vreme krize nastale zbog pandemije koronavirusa u maju, posle tri runde izbora za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika. Od tada su se svađali gotovo o svemu.

U svom obraćanju Ganc je gnevno optužio Likud da vodi ličnu kampanju huškanja protiv njega i najavio da će se stvari promeniti.

On je takođe optužio Netanjahua, kome se sudi za korupciju, da donosi odluke da bi zaštitio sebe umesto za interes zemlje.

„Neću dozvoliti nikome da podrije demokratiju“, rekao je on, pozvavši na „novo poglavlje saradnje“.

„Netanjahu ako težiš da sarađuješ zarad građana Izraela moje ruke ostaju pružene. Ako nameravaš da obmanjuješ ili da naneseš štetu vladavini prava ja ću to sprečiti“, rekao je ministar odbrane Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

Na osnovu koalicionog sporazuma večeras u ponoć ističe rok za usvajanje budžeta. Ako se ne usvoji vlada će pasti i time će se izazvati novi izbori.

Međutim, na osnovu kompromisa glasanje o budžetu se jednostavno odlaže za nekoliko meseci, ali slični nesporazumi bi mogli da izbiju na videlo krajem godine.

Izraelski poslanici su večeras sa 67 glasova „za“ i 37 protiv odobrili kompromis.

Netanjahu je insistirao na jednogoišnjem budžetu zbog, kako je objašnjavao, ekonomske štete izazvane krizom zbog pandemije.

Ganc je tražio da se odobri dvogodišnji budžet kako je dogovoreno na osnovu prvobitnog sporazuma o podeli vlasti.

Kriza, međutim, ima dublje korene u problematičnom partnerstvu Netanjahua i Ganca i ekonomskim posledicama pandemije, te Netanjahuovom suđenju.

Kritičari su optužili Netanjahua da je pokušavao da izmeni koalicioni sporazum ili izazove nove izbore u nadi da će imati kontrolu nad postavljenjima vrhovnog i državnog tužioca i šefa policije u cilju da se njegovo suđenje odloži ili otkaže.

Netanjahu je večeras saopštio da neće intervenisati u tim ključnim postavljenjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar