Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski borbeni avioni bombardovali su pojas Gaze prošle noći jer su Palestinci ispalili raketu i iz pojasa Gaze na jug Izraela i puštali balone s eksplozivom koji su izazvali požare, saopštila je izraelska vojska.

Najnovija razmena vatre dogodila se pošto je predsednik Izraela Ruven Rivlin upozorio Hamas koji vlada Gazom na rizik od izbijanja rata jer ne zaustavlja takve incidente, preneo je Frans pres.

Tokom proteklih 12 dana zbog puštanja balona za zapaljivim materijalom koji su izazvali preko 100 požara na izraelskoj teritoriji i raketnih napada, Izrael je odgovarao udarima iz vazduha i pojačanjem blokade palestinske enklave.

Pročitajte još:

Kasno sinoć pre ponoći Izrael je odgovorio napadima na „mete Hamasa“ i pogodjen je „vojni komlpeks terorističke organizacije Hamas“, navedeno je u vojnom saopštenju, a izveštaja o žrtvama nije bilo.

Izraelski vatrogasci su rekli da su baloni u utorak izazvali 40 požara na jugu Izraela.

„Korišćenje zmajeva i balona je oblik terorizma kao svaki drugi“, rekao je predsednik Rivlin, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna.

On je tokom posete vatrogascima u pograničnom području ocenio da bi „Hamas morao da zna da to nije igra“ i da će „doći vreme kada će oni morati da odluče, ako žele rat imaće rat“.

Hamas i Izrael su tri puta ratovali od 2008. godine i povremeno su izbijali manji sukobi uprkos primirju kojem su posredovali UN, Egipat i Katar 2019.

Jučerašnjoj razmeni vatre prethodila je poseta egipatske delegacije koja posreduje izmedju Izraelaca i Palestinaca da se okončaju napadi.

Zvaničnici u Gazi su juče saopštili da jedina električna centrala na toj palestinskoj teritoriji prestaje sa radom pošto je Izrael prošle nedelje prekinuo isporuku goriva preko graničnog prelaza za transport robe Kerem Šalom kao kaznenu meru zbog raketnih i napada zapaljivim balonima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će jevrejska država odgovoriti na puštanje balona isto kao što odgovora na raketiranje i upozorio na opasnost od još jednog velikog sukoba.