Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Državni sekretar SAD Majk Pomeo izrazio je danas nadu da će i druge arapske zemlje takodje uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom.

On je to rekao u Jerusalimu na početku turneje po Bliskom istoku u cilju da iskoristi povoljan trenutak za nastojanja administracije američkog predsednika Donalda Trampa za normaliziciju izraelsko arapskih odnosa.

Pompeo je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom pošto je 13. avgusta objavljen istorijski sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kojem je posredovao Vašington

„Nadam se da ćemo videti kako se druge arapske zemlje tome pridružuju. Mogućnost za njih da rade jedna pored druge da priznaju državu Izrael i da sarađuju će ne samo povećati stabilnost Bliskog istoka, već će poboljšati živote naroda u njihovim sopstvenim zemljama takođe“, rekao je Pompeo.

Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Pročitaj i:

Sporazum Izraela i Emirata je ključna istorijska pobeda za Trampa koji teži da ponovo bude izabran za predsednika i odraz je promena na Bliskom istoku gde je zajednička zabrinutost zbog poteza velikog neprijatelja Irana nadmašila tradicionalnu arapsku podršku Palestincima.

SAD, Izrael i UAE su ovog meseca objavili saporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa kojim se takođe zahteva od Izraela da zamrzne svoje planove o aneksiji delova okupirane Zapadne obale na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju buduću državu.

Pompeo će se sastati i sa Netanjahuovim partnerom u vladi ministrom odbrane Benijiem Gancom i ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem.

Posle Izraela Pompeo će posetiti Sudan, UAE i Bahrein, a moguće su posete još nekim mestima u Zalivu, najavio je Stejt department.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar