Hasan Nasralah Foto Screenshot

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah se obraća prvi put javnosti od eksplozija pejdžera i voki-tokija širom Libana. On je rekao je da se „neviđene“ eksplozije „mogu nazvati objavom rata“ i optužio je Izrael da je „prešao crvene linije“.

Dodao je da su se eksplozije pejdžera „desile u bolnicama i apotekama, na pijacama, u prodavnicama, u kućama, u automobilima i na ulicama gde je bilo mnogo civila, žena i dece“.

On je podelio informaciju da je na meti bilo oko 4.000 pejdžera i da su Izraelci nameravali da „ubiju 4.000 ljudi u trenu“.

Pročitajte još:

„To je bila namera neprijatelja, a ovo su razmere kriminala. Kako da nazovemo ovakvu kriminalnu radnju. Da li je to velika operacija? Da li je to genocid? Da li je to masakr?“, rekao je Nasralah.

Eksplozije su se dogodile i u bolnicama jer su ih nosili neki medicinski radnici, rekao je on.

On je rekao da su se eksplozije dogodile i u apotekama, bolnicama, pijacama, prodavnicama, kućama, automobilima i na ulicama gde je bilo mnogo civila.

Šef Hezbolaha u svom obraćanju sugeriše da je broj poginulih i povređenih mogao biti veći jer neki pejdžeri nisu bili podeljeni, a drugi nisu bili u blizini članova Hezbolaha kad su eksplodirali.

Najavio je kako će Hezbolah istražiti firme uključene u proizvodnju i prodaju pejdžera, kao i način na koji su pejdžeri distribuisani.

Nasralah je rekao da su formirani istražni odbori da prouče kako su se eksplozije dogodile i da će sačekati dok ne vidi procene tih istraga.

„Dobili smo veoma težak udarac. Ali ovo je ratno stanje“, rekao je Nasralah.

On je rekao i da u napadima nisu pogođeni visoki zvaničnici Hezbolaha, jer oni ne koriste taj tip pejdžera koji je eksplodirao.

Kaže da su napadi širom Libana ove nedelje bili usmereni na podrivanje infrastrukture grupe.

„Naša infrastruktura nije poljuljana“, kaže on, dodajući da je umesto toga „robusna, moćna, koherentna i ne može da se uzdrma takvim napadom“.

„Nećemo napustiti saborce u Gazi“

Nasralah kaže da ta grupa neće „napustiti“ svoje „saborce otpora“ u Gazi i stanovništvo u Gazi i na Zapadnoj obali.

Nasralah je rekao da je cilj napada u Libanu ove nedelje bio da „baci Hezbolah na kolena“ i da se preda.

Obraćajući se izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, on je rekao da operacije Hezbolaha u južnom Libanu neće biti zaustavljene dok se rat u Gazi ne završi.

„Jasno kažem: bez obzira kakve su posledice, kakve god žrtve bile, bez obzira na scenarije, otpor u Libanu neće prestati da podržava otpor u Gazi i na Zapadnoj obali i svim oštećenima na okupiranim teritorijama“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare