Libija migranti
Libija migranti Foto:Tanjug/Sea-Watch.org via AP

Nemačka nevladina organizacije Si voč (Sea Watch) danas je žestoko kritikovala libijsku obalsku stražu jer je pucala u pravcu čamca prepunog migrantima sa očiglednom namerom da ih zaustavi da preko Sredozemnog mora stignu u Evropu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Članovi Si voča snimili su incident u sredu dok su tokom posmatračke misije nadletali to područje.

„Oni koji pucaju na izbeglice i pokušavaju da prevrnu čamce nisu tu da ih spasu. EU mora odmah da prekine saradnju sa takozvanom libijskom obalskom stražom“, rekao je Feliks Vajs (Weiss) uz objavu video snimka incidenta.

Na snimku se vide uniformisani muškarci na libijskom brodu, u međunarodnim vodama Malte, kako su najmanje dva puta pucali u pravcu čamca sa migrantima.

Si voč je saopštio je da upozorio libijske vlasti putem radija da ugrožavaju ljudske živote i pozvao ih da prestanu da pucaju. Libijska obalska straža je na lošem engleskom jeziku odgovorila da pokušava da spasi migrante.

Avion Si voča imao je malo goriva i vratio se pre nego što se hajka završila, navodi se u saopštenju. Kasnije je dobio izveštaje da je brod jutros stigao na italijansko ostrvo Lampeduza. Povodom incidenta se nisu oglasile vlasti Libije, Malte ni Lampeduze.

Libija migranti
Libija migranti Foto:Tanjug/Sea-Watch.org via AP

EU obučava, oprema i podržava libijsku obalsku stražu da presreće migrante koji pokušavaju da preko Sredozemnog mora stignu u Evropu. Najmanje 723 osobe su stradale ili nestale od početka ove godine ploveći u nesigurnim čamcima tom glavnom tranzitnom rutom.

Skoro 15.000 muškaraca, žena i dece presrela je libijska obalska straža i vratila na libijsku obalu od početka godine do 26. juna, što je rekordan broj.

Više od 20.000 migranata i izbeglica od 2014. godine stradalo je pokušavajući da preko Sredozemnog mora stigne u Evropu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar