Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

U Libiji je zabeležen prvi samostalni napad veštačke inteligencije - "robota-ubice" na čoveka, piše u izvještaju UN-a koji je "procureo" u javnost.

Pročitajte još:

U izveštaju se navodi da je u martu 2020. godine u sukobu libijskih snaga i jedne odmetnute vojne frakcije autonomna letelica pratila ljudsku metu i napala je.

Nema potvrde da je napadnuti vojnik ubijen, ali činjenica da je bespilotna letelica sama odlučila da napadne dovoljno je zabrinjavajuća.

Brojni stručnjaci i naučnici godinama upozoravaju na takavu mogućnost te su više puta zatražili zaustavljanje razvoja „robota-ubica“, odnosno robota i tehnologije koja bi na bojnim poljima delovala potpuno samostalno.

Dron koji je korišćen u Libiji napravila je turska vojnotehnološka kompanija STM, a reč je o modelu Kargo 2, koji je opremljen eksplozivom i može se navoditi prema meti poput kamikaze.

Ali, osim što tim dronom mogu upravljati ljudi, uređaj ima i „visokoefikasni autonomni mud“ te je programiran za napad na mete čak i u slučajevima kada nije povezan s operaterom na zemlji, odnosno može se u potpunosti samostalno da se kreće i napa.

Zac Kalenborn iz američkog Nacionalnog konzorcija za proučavanje terorizma i reagovanje na terorizam pri Univerzitetu u Merilendu ističe da bi to zaista mogao biti prvi slučaj u kojem je dron samostalno napao ljude.

On navodi da to nije pouzdan sistem prepoznavanja objekata, a slično razmišlja i njegov britanski kolega Džek Votling, koji je poručio da rasprava o „robotima-ubicama“ mora biti „hitna i važna, jer tehnologija i njen razvoj neće čekati da se ljudi dogovore“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar