Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Dogovoren je mehanizam kojim će biti formirana prelazna vlada u Libiji, što je bio glavni spor zaraćenih strana, čime je postignut napredak u političkom dijalogu kojim posreduju Ujedinjene nacije.

Pročitajte još:

Razgovori u Ženevi pokušaj su da se postigne mirovni sporazum između zaraćenih strana u Libiji, jer sve diplomatske inicijative pre toga nisu imale nikakvog uspeha.

Izaslanica UN u Libiji Stefani Vilijams je na konferenciji za medije u Ženevi rekla da su članovi pregovaračkog odbora predložili da izborni koledži tri regiona u Libiji izaberu svog predstavnika za tročlani predsednički savet. Odbor je deo Foruma za libijski politički dijalog. Forum će izabrati premijera Libije.

Međutim, ona je istakla da do zastoja može doći ukoliko kandidati ne dobiju utvrđeni broj glasova.

Prelazna vlada, navela je Vilijams, bi bila „privremeno izvršno telo u kome bi radile patriote iz Libije koje žele da dele odgovornost, a ne kolač“.

Dodala je da će prelazna vlada biti odgovorna za pripremu izbora, borbu protiv korupcije i obnavljanje javnih usluga širom Libije.

Libija je od 2014. podijeljena između suparničkih frakcija u Tripoliju na zapadu i Bengaziju na istoku.

Međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju podržava Turska, dok Libijsku nacionalnu vojsku generala Kalife Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar