Foto: war have agreed on a nationwide ceasefire. EPA-EFE/Violaine Martin / UN PHOTO HANDOUT

Zaraćene strane u Libiji potpisale su u petak sporazum o trajnom prekidu vatre u svim delovima zemlje. Sporazum zaključen u Ženevi nakon razgovora vojnih predstavnika međunarodno priznate vlade u Tripoliju na čelu sa Fajezom al Saradžem i pobunjeničkih snaga koje predvodi Kalifa Haftar, pratiće politički razgovori u Tunisu sledećeg meseca.

Suparničke strane u libijskom sukobu potpisale su sporazum o trajnom prekidu vatre, koji su Ujedinjene nacije proglasile istorijskim, posle višegodišnjeg rata koji je zemlju podelio na dva dela.

Sporazum koji, između ostalog, predviđa da strani plaćenici napuste zemlju, postavlja okvir za političke pregovore u novembru, kako bi se pronašlo trajno rešenje za haos u koji je utonula Libija, nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi.

Zemlja je od 2015. godine podeljena između dve rivalske vlade, međunarodno priznate u Tripoliju koju predvodi Fajez Saradž i pobunjeničke na istoku zemlje, čije snage vodi Halifa Haftar.

Vladu u Tripoliju i njoj bliske jedinice podržavaju Turska, Katar i Italija, a vladu na istoku Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija.

Prethodne diplomatske inicijative za okončanje sukoba u više navrata su propadale, ali sporazum, kojem su posredovale Ujedinjene nacije, ima za cilj učvršćivanje višemesečnog zatišja u borbama i daje podstrek političkom procesu.

Foto: EPA-EFE/STR

„Počastvovana sam što sam danas među vama i svedok trenutka koji će ući u istoriju“, rekla je Stefani Vilijams, izaslanica UN za Libiju, koja je ove nedelje posredovala u pregovorima, koji su vođeni u Ženevi.

Dodala je kako se nada da će sporazum omogućiti raseljenima i izbeglicama da se vrate svojim kućama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je prekid vatre koji su potpisale libijske suparničke frakcije kao veliki korak ka miru. Dodaje kako su zaraćene strane potpisale „trajni“ prestanak neprijateljstava uz posredovanje UN nakon pet dana razgovora u Ženevi.

„Ovo je temeljni korak ka miru i stabilnosti u Libiji,“ rekao je Gutereš.

Ministar vanjskih poslova Nemačke Hajko Mas istakao je kako je ova vest „prvi tračak nade za narod u Libiji nakon dugo vremena.“

„Sporazum o prekidu vatre konačno obećava promenu kursa iz vojnog u politički“, rekao je Mas u izjavi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doveo je u pitanje održivost potpisanog sporazuma.

„Današnji sporazum o prekidu vatre zapravo nije postignut na najvišem nivou, bio je na nižem. Vreme će pokazati hoće li trajati“, rekao je Erdogan.

„Dakle, čini mi se da mu nedostaje kredibilitet“, rekao je Erdogan, ali je dodao da se nada da će prekid vatre uspeti.

Sporazum je pozdravila i Evropska komisija pozivajući da on odmah stupi na snagu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar