Fajezal Saradž, Libija
Fajezal Saradž Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP, Pool

Međunarodno priznata libijska vlada objavila je danas prekid vatre širom zemlje i pozvala na demilitarizaciju strateškog grada Sirta što je podržao i suparnički parlament na istoku.

„Za postizanje efikasnog primirja neophodna je demilitarizacija oblasti Sirta i Džufra da se policijske snage dve strane dogovore o tamošnjim bezbednosnim aranžmanima“, rekao je premijer libijske Vlade nacionalnog jedinstva Fajezal Saradž.

U odvojenoj izjavi, predsednik Parlamenta na istoku Akila Saleh podržao je predlog o demilitarizaciji, ideju koju su Sjedinjene Države plasirale ranije ovog meseca kao kompromis da spreče sukob rivalskih frakcija u Libiji, koji traje već devet godina.

„Prekid vatre blokira put za strane vojne intervencije i završava se proterivanjem plaćenika kako bi se postigao sveobuhvatan nacionalni suverenitet“, rekao je Saleh.

Saradž je takođe pozvao na održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u martu naredne godine.

Predsednik parlamenta Saleh pozvao je da Sirt bude privremeno sedište nove vlade.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza.

Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vladu u Tripoliju podržavaju Turska, Katar i Italija, dok Haftarove snage imaju podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar