Foto:EPA-EFE/Rick Bajornas / UN PHOTO

Zaraćene strane u libijskom građanskom ratu danas su obnovile pregovore o vojnim i bezbednosnim pitanjima, sa ciljem da dođu do rešenja višegodišnjeg konflikta, saopštile su Ujedinjene nacije.

Misija UN u Libiji navela je da su se predstavnici vojske i policije sa istoka i zapada Libije sastali u egipatskom odmaralištu Hurgada, na Crvenom moru.

Direktni pregovori su usledili posle međunarodnog pritiska na obe strane i njihove saveznike iz inostranstva da spreče napad na strateški važan grad Sirt, nakon propasti jednogodišnje ofanzive snaga komandanta Halife Haftara na glavni grad Tripoli.

Pročitajte još:

UN su saopštile da su obe strane pokazale „pozitivan i proaktivan stav sa ciljem deeskalacije situacije u centralnoj Libiji“.

Dve strane su se ovog meseca dogovorile da održe izbore u roku od 18 meseci i da sprovedu demilitarizaciju Sirta koji kontroliše Haftar.

Libija je utonula u haos nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi.

Zemlja je od 2015. godine podeljena između dve rivalske vlade, međunarodno priznate u Tripoliju koju predvodi Fajez Saradž i pobunjeničke na istoku zemlje, čije snage vodi Haftar.

Vladu u Tripoliju i njoj bliske jedinice podržavaju Turska, Katar i Italija, a vladu na istoku Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar